okt 152008
 

Voor 2 personen.

  • filet van gans, 350 gram
  • 4 plakjes pancetta
  • 75 gram roomboter
  • 300 gram cantharellen
  • 250 gram verse pasta (papardelle bijv.)
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 80 gram blauwe bessen
  • een klein glaasje cognac
  • een glas rode wijn
  • een glas rode port
  • 5 eetlepels wildfond
  • een kruidenbuiltje (bijv. tijm, rozemarijn, peterselie, selderie)

Ik had één keer eerder gans gegeten — in München. Kort na de oktober feesten in 1995. Dat is een heel lang verhaal, dat ga ik nu niet vertellen. Vandaag had de poelier filet van wilde gans. Ik kocht 350 gram. Echt, de hagel zat er nog in. Je bakt het als eendenborst: een paar minuten aan elke kant. In roomboter. Een alternatief is het in vieren delen en inpakken in pancetta en dan zacht smoren. Dat is wat ik deed.

Maak eerst de cantharellen klaar. Snipper een sjalotje. Kuis de cantharellen (ja , dat kan ook in water). Bak alles in wat roomboter. Flambeer met de cognac. Zet terzijde.

Voor de saus nam ik 5 eetlepels wildfond, met een kruidenbuiltje met tijm, rozemarijn, peterselie en selderie — uit eigen tuin. Met een klein glaasje rode wijn liet ik dat inkoken. Verwijder de kruiden en voeg een scheut rode port toe, en weer laten inkoken. Voeg dan de cantharellen toe. En de blauwe bessen. In plaats van de port kun je een bosbessenlikeur gebruiken– maar die kon ik vandaag niet vinden.

Dit moet eigenlijk met echte Duitse noedels, maar Italiaanse verse pasta is ook prima.

Opdienen op verwarmde borden: eerst de pasta, dan de gans, en dan de saus.

  One Response to “Filet van Gans met Cantharellen en Bosbessensaus”

  1. Heerlijk recept!! Gemaakt op 1e kerstdag j.l. en veel succes mee gehad! Ik kan helaas op dit moment geen wilde gans meer krijgen bij mijn poelier, anders zou ik het deze week nogmaals aan eetgasten voorzetten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)