aug 042008
 

Mijn dochter en haar vriend hadden een cursusje Chinees koken bij mij besteld. Nu zie ik mij echt niet als expert, maar in hun ogen weet ik er alles van. Ik zocht wat simpele, maar toch zo veel mogelijk authentieke recepten uit. Alle sauzen komen uit “Sichuan Cookery”, van Fuchsia Dunlop, al heb ik ze wat minder gepeperd gemaakt.


We maakten:

  • gefrituurde garnalen in zoetzure saus
  • Kip met pinda’s in Gong Bao saus (gong bao ji ding)
  • gerookte eend met een pittige knoflooksaus (zie foto)
  • gepeperde komkommersalade (qiang huang gua)

De recepten waarvan ik de Chinese naam weet heb ik bijna 1 op 1 volgens het boek gemaakt, de twee andere zijn mijn eigen variaties. Met wat witte rijst erbij ging het schoon op.

Gerookte eend met een pittige knoflooksaus

Dit idee ontstond na wat recent commentaar op een oude post over het roken van kip of eend. Dit keer gebruikte ik deels houtmot, deels Chinese groene thee. Ik wilde het eigenlijk niet helemaal gaar laten worden, maar het roken kwam met die thee erbij heel langzaam op gang. Tegen de tijd dat er genoeg rooksmaak in het vlees zat was het ook gaar.

De smaak was overigens uitstekend. De eend ligt op een bedje van geblancheerde prei. Het sausje, dat ik los serveerde, bestond uit:

  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels basterdsuiker (wit)
  • 4 eetlepels gehakte knoflook
  • 3 eetlepels (zelf gemaakte) peper-olie (met wat van de restjes peper er bij)
  • 2 theelepels sesamolie

Gewoon door elkaar roeren tot de suiker is opgelost.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)