jun 032023
 

Maanden geleden maakte ik zelf iets wat er op lijkt, Maar heel goed was het nog niet qua substantie maar wel qua smaak. Maar daar kom ik pas de laatste wken achter. Ze liggen nl. in de vriezer met 6 “blokjes” per zip-lock zakje. Ik dacht pas weer aan ze toen ik de court bouillon vergat te maken – o ja, ik had ook nog wat in de vriezer. En het resultaat was geweldig. En toen voor een vega-risotto. Wow! En vanavond voor aardappel-vis balletjes. Dus laat ik maar eerst eens opschrijven hoe ik dat wilde maken.

Trek een groentebouillon van de dubbele hoeveelheid die je anders aan groente zou gebruiken: ui, prei, selder, wortel, pastinaak en wortelpeterselie. Een beetje knolselderij kan ook, het gaat er om wat je zelf al altijd lekker vindt. Kruid met kruidnagels, laurier, tijm, rozemarijn, peperbolletjes; zorg ervoor dat je die terug kan vinden als de bouillon gaar is, Bijv. alles in een mooi linnen zakje doen.

Maar trek geen gewone bouillon, begin met een heel klein beetje water dat alles net bedekt (kies de pan daarop uit). Als de groenten gaar zijn vis je de kruiden er uit en kook je het verder in. Pureer in de pan met de staafmixer.

Als het meeste vocht is verdampt verdeel je de gepureerde groenten over een grote ovenschaal met bakpapier. Doe in de oven en laat verder indrogen op een graad of 80. Halverwege die droogtijd verdeel je de massa in 5 x 6 blokjes. Droog verder in. Maak ondertussen 30 velletjes aluminium papier, ruim groot genoeg om er een blokjes mee in te pakken.

Laat afkoelen en doe elk blokje in de aluminiumfolie. Verpak ze luchtdicht in de zip-lock zakjes en vries ze in. Zeker maanden houdbaar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)