mei 162023
 

Elk jaar als de naald van de kalender eind maart aanwijst, komt er een soort aspergeskoorts over mij heen en ga ik denken wat ik er nu weer voor moois mee kan maken. Zo reed ik al snel even mee met vrienden om wat inkopen te doen bij de Aspergehof Noordam in Woubrugge. Ik kocht 1,5 kilo van een B-kwaliteit, want ik wilde wat dingen uitproberen. Wel geschild en de kwaliteit was nog steeds subliem. Ik beschrijf drie avonturen: en één had niets met asperges te maken.

A. Zelf groentebouillonblokjes maken

Ik had al eens eerder bouillonpoeder gemaakt, maar dat beviel me toen niet. Deze keer wel. Maak gewoon een groentebouillon met heel veel groente en heel weinig water. Gann er kruiden in als kruidnagel en laurier, zorg dan dat je die zo vastmaakt dat je ze er weer uit kunt vissen. Idem voor uitbundige porties Italiaanse kruiden.

Kook dit dus allemaal tot er bijna geen water meer over is. Verwijder de kruiden en pureer met de staafmixer. Spreid dan uit over een bakpapier in een ovenschaal, strijk vlak en laat het drogen in de oven. Trek halverwege horizontale en verticale banen met een spatel zodat je het straks makkelijk kunt snijden. Het eindresultaat pakte ik per blokje in in zilverfolie. En die gingen weer in een paar zipzakjes de vriezer in.

Oordeel: heel erg lekker en bruikbaar.

B. Asperges in bietensap.

Asperges koken in room heb ik al eerder beschreven; het leek me leuk te kijken of je ook heel andere smaken kunt infuseren in asperges. Dus kookte ik ze in bietensap dat was overgebleven van een kerstgerecht, met een beetje echte Balsamico als afwerking.

Oordeel: verrassend lekker maar te ééntonig van smaak om er veel van aan te bieden. Gewoon leuk om verwarring mee te zaaien.

C, Asperges confijten

Confijten bertekent slow cookinh in een badje van olie. Maar omdat goed verse en geschilde asperges geen olie opnemen, is er helemaal geen volledig oliebad nodis, maar kun je ze ook even goed met olie inwrijven, In de oven op een graad o 95 gedurende 35 minuten, en daarna even afspoelen.

Oordeel: prima basismethode voor het garen van asperges, Verlieset geen smaak aan kookwater.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)