sep 232022
 

Deze post is onderdeel van een serie over pepers. Zie: https://www.mrooijer.nl/blog/2022/pepers/ voor de index van de hele serie.

Hoe begin je een experi,emt? Ik las gewoon een aantal receptem om een simpele techniek te vinden en vervolgens koos ik mijn eigen ingrediënten. Het simpele van deze techniek is dat je de ingredienten in grove stukken hakt en een uurtje in het vocht laat koken.

Vocht

  • 150 ml inmaakazijn
  • 150 ml water
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 2 flinke eetlepels suiker
  • beetje zout

Breng aan de kook in een grote rvs hapjespan tot zout en suiker zijn opgelost.

Pepers en andere groenten

Haal de steeltjes eraf (met een scherp mes). Snijd ze daarna in grove stukken.

  • 16 rode pepers (in 2 stukken)
  • 6 rawits (heel)
  • 4 jalapeno’s (in 2 stukken)
  • 2 gerookte en gedroogde ancho-pepers (als je een rooksmaak erbij wilt hebben)
  • 2 Turkse paprika’s (groen, licht peperig), hier wel de pitjes uitgehaald
  • 5 cm verse gember (geschild en in plakjes)

Ik liet de zaadjes en de zaadlijsten dus gewoon zitten. Verder deed ik er een aantal TastyTom tomaten bij, peen, ui en een beetje bleekselderij. O ja, en een flinke portie verse knoflook.

Afwerken en resulaat

Zoals gezegd ging dit dus allemaal in de hapjespan en ik liet het een uur koken. Volgens de werkwijze die ik volgde moest het nu in een blender, maar ik probeerde de staafmixer en dat ging ook goed. Wel opletten dat er geen grove stukken over blijven. En zorg dat het niet spettert.

Het was ruim 1,25 liter. In een hele grote pan had ik al een aantal glazen potten en potjes gesteriliseerd in kokend water. Glas met het water op temperatuur brengen anders kan het springen. Potjes gevuld en afgesloten, en klaar.

Het smaakt geweldig. Het begint met de gember-sinaasappelsmaak en pas na een paar seconden komt de hitte van de chili’s naar voren. Maar het is niet super-heet.

Experiment geslaagd dus. De volnde keer: fermenteren.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)