nov 072017
 

De afgelopen weken maakte ik twee heerlijke salades met citrusvruchten.

Venkel-sinaasappel salade

Een vrij rijke salade waar van alles in kan, maar ik begon met een bodempje rucola en gemengde sla, en op de mandoline gesneden venkel. Er gaan partjes van drie sinaasappels door heen die je tussen de vliesjes van de sinaasappel uit snijdt. Het vocht dat daarbij vrij komt gaat door de dressing. Verder gingen er blokjes courgette, walnoten, gehalveerde druiven en nog een paar geblancheerde stukjes wortel door.  De dressing is van mosterd, citroen, olijfolie en het opgevangen sinaasappelsap. OP het laatst er nog wat fijngesneden peterselie, en bieslook over en wat sesamzaadjes voor het mooi.

Gegrilde Aubergine, eendenborst, granaatappelsiroop

Eveneens een bodempje van gemengde rucola sla, daarover plakjes gegrilde aubergines, daarover plakjes sous-vide geprepareerde eendenborst en weer partjes sinaasappel. De dressing bestaat uit ingedikt sap van een mandarijn en een limoen, gemengd met een beetje edict van granaatappel en granaatappelsiroop. Maar een heel klein beetje olie. Even proven of de juiste combinatie van zoetzuur is verkregen.

Afronden met geroosterde pijnboompitten en een snufje komijnpoeder – net genoeg om die te proeven.  P/z over de eend.

De eendenborst 4 uur op 57 graden in de sous vide. Gemarineerd in vocht van mandarijn en limoen, honing, snufje 5-kruidenpoeder en olie. Na afloop direct aan beide kanten dichtschroeien in een hete pan. In flinterdunne plakjes snijden en lauw opdienen bij voorkeur.

Beide hemels.

Bronnen:  De meeste inspiratie voor recept 1 kwam van Jeannette met wat input van BBC good food. Recept 2 is klassiek Arabisch als je de eend door yoghurt vervangt, zie bijvoorbeeld bij Ottolenghi en Merijn Til met Nadia Zerouali. De eend maakte ik eerder hier.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)