jul 132016
 

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Geïnspireerd door een Zuid-Afrikaans gerecht waarvan ik de naam even kwijt ben, maakte ik gisteren dit lunchgerecht.  Ik wilde de smaak van de vulling in de buurt doen komen van mijn Kisir – maar dan zachter. Om het geheel wat minder droog te maken besprenkelde ik alles met een tomatenvinaigrette.

Het was zeer lekker, er zullen ongetwijfeld nog vaker varianten volgen.

2016-07-12

Vulling:

  • 250 gram rundergehakt
  • ongekruid rundertartaartje
  • 1 ons basmati rijst (gekookt)
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 bakje kleine champignons grof gehakt
  • 1 stukje courgette in kleine blokjes
  • 1 likje tomatenpuree en een scheutje tomatensaus (gezeefde tomaten)
  • paar eetlepels heel fijn gesneden munt en peterselie
  • olie, p/z naar smaak

Opties (zaten er dit keer niet in):

  • knoflook, klein stukje fijngehakte groene peper, granaatappelsiroop
  • iets extra’s om te binden (broodkruim, ei)

Sjalotjes fruiten in wat olie, Champignons meebakken tot een beetje gaar. gehakt en tartaartje rul bakken.  Tomaat er bij en goed gaar laten worden. Rest er door mengen. Beetje af laten koelen. Het moet wat smeuïg blijven, anders wordt het totaal te droog.

Deeg:

  • bladerdeeg rol van 26 bij 40 cm
  • wat ei(-wit of geel) om het deeg mee te bestrijken

Leg het deeg op een ovenplaat met bakpapier. Vul in het midden over de volle 40 cm met het mengsel voor de vulling. Druk dit goed stevig aan. Vouw het deeg er over heen, eerst de achterkant, bestrijk die alvast met wat ei. Dan de voorkant en zorg dat het een beetje blijft plakken op het ei. Bestrijk dan de rest met het ei voor wat kleur en glans. Dit gaat naar schatting 45 minuten in de oven op 170 graden. Het luistert niet nauw.

Tomatenvinaigrette:

Ontdoe een paar tomaten van vel en zaadjes en hak fijn. Fruit zeer kort wat sjalotsnippers in een mooie olijfolie, doe er de blokjes tomaat bij en een beetje mooie balsamico azijn. Dan nog wat kruiden er door, zoals fijngehakte peterselie of bieslook. Niet verder laten koken, warm maar niet heet over de sla en de schijven bladerdeeg sprenkelen.

Opdienen

Haal per persoon twee schijven van de rol. Als de rol is afgekoeld, bijvoorbeeld omdat die in de koelkast is bewaard, de schijven even opwarmen. Dat kan in de magnetron, maar niet verder dan lauw, anders wordt de bladerdeeg korst te zacht.  Of even onder de gril in de oven.

Maak een fantasievolle salade en zie daar,  een nieuw overheerlijk toppertje op de lunchkaart van Mr Ooijer.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)