jun 212015
 

Ik kocht poten van Noordzeekrab op de markt, en twee kleine inktvisjes. Ik had het vage plan opgevat om inktvisjes gevuld met krab te maken. De krabbepoten heb ik al snel na thuiskomst 8 minuten gekookt, afgekoeld en vervolgens opengemaakt. Dat is lastiger dan kreeft, maar als je vrij beheerst op de goede plek slaat met een hakmes breekt het toch vrij makkelijk open.

2015-06-21a

 

Voor de vulling koos ik een risotto, met een groentebouillon gemaakt (zoutloos!)  met verse doperwtjes en munt. De tentakeltjes van de inktvis even aangefruit met een sjalotje, daar wat crème fraîche bij, flink wat krab en wat van de risotto. Alle smaken controleren en desnoods nog wat zout/ peper, crème fraîche of munt toevoegen. Dan zorgvuldig de tubes van de inktvisjes vullen. Je maakt het jezelf makkelijk door een soort papieren trechtertje te maken, en je vingers te gebruiken.
2015-06-21b
Op de bovenste helft van de foto rechts zie je de inktvisjes (althans deels). De tentakeltjes snijd je even onder de bek af, op een plek waar ze niet meer aan elkaar vast zitten. De kop en een doorzichtige balein trek je zo van het lijf, dat maak je van binnen verder schoon, en aan de buitenkant stroop je het vel er af. Even afspoelen onder de kraan en klaar. Dan houd je een tube over zoals op de onderste helft van de foto, en de in stukjes gesneden tentakels.

Deze kleine pijlstaartinktvis hoef je maar heel even (of zacht) te bakken, anders wordt hij taai. De gevulde tubes – die we afsluiten met een cocktailprikker – bakken we rondom zacht aan in een beetje olie; als het te hard gaat is er het risico dat ze open barsten.

Als het glazige is verdwenen (en dat gaat snel) zijn ze al gaar. Zorg voor een mooi lichtbruin kleurtje, snijd ze dan in ringen en dien direct op een mooi opgemaakt bord op.

Smullen!

 

PS De basistechniek heb ik op de kookcursus geleerd, maar de vulling is mijn eigen recept. De eenvoudigst te verwerken soort vulling is een mousse-achtige vulling die je met een spuitzak in de tube brengt. Dan is het recept heel geschikt voor grotere aantallen. Deze vulling leek mij lekker, en dat klopte wel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)