feb 062012
 

Deze onooglijke geschrompelde balletjes zijn geroosterde bieten, voordat ze gepeld zijn.

Ik kocht zaterdag  verse ongekookte bieten bij Appie. Daar koop ik bijna nooit meer groente, maar vanwege de sneeuw en gladheid ging ik maar een keertje niet naar de markt. Mooi, en niet zo duur: dus legde ik een voorraadje in mijn mandje. Bij de kassa aangekomen bleken ze niet in de kassa te zetten. Het grote P&E boek werd er op nageslagen: ook niets. Vervolgens naar achteren gebeld: niemand wist het. Dus mocht ik ze gratis hebben.

Jonge zomerbiet is rauw te eten, maar andere moet eerst gegaard worden: koken, stomen of roosteren. Bij koken gaat er flink wat smaak verloren (tenzij je er met vocht en al een bietensoep van maakt), roosteren geeft de meest intense smaak. Maar hoe doe je dat?

De meningen lopen erg uiteen.

Karin van Karin kookt: een uur in de oven op 200 graden, elk bietje apart verpakt in aluminiumfolie.

Yolanda van der Jagt: in een ovenschaal  met bodempje water, besprenkelen met olie en z/p, aluminiumfolie er goed overheen en een uur op 200 gr. in de oven (uit: “Lekker Hollands”).

Edith in haar digitale keuken doet het helemaal bijzonder: op een laagje zout met kruiden. Naar verluid is dat een methode van Henk Savelberg. Dat wilde ik ook wel eens proberen.

Recept:

Vijzel wat grof zeezout met ca 2 el blaadjes (verse) rozemarijn en tijm tot de aroma’s loskomen. Bedek de bodem van een klein ovenschaaltje met het zoutmengsel. Zorg dat de bietjes goed schoon zijn, maar schil ze niet. Leg de bietjes op het zoutmengsel en rooster ze in 1,5 à 2 uur gaar in een oven van 200 gr (afhankelijk van de grootte van je bieten).

En dan zien ze er dus zo uit. De bietjes waren heerlijk, daar niet van, maar het roept bij mij wel vragen op. Ik proefde de kruiden en het zout nauwelijks. Trekt het er wel ver genoeg in? Of onttrekt het zout juist vocht aan de bieten? Dan heeft het weinig zin de kruiden toe te voegen. Ik weet het niet. En ze verliezen behoorlijk veel vocht, dus misschien is de methode alleen geschikt voor wat grotere bieten.

Wordt ongetwijfeld binnenkort vervolgd.

  7 Responses to “Geroosterde Bietjes”

 1. Goedenavond,

  Ook ik ben recent gevallen voor het bieten roosteren. Ik heb de manier in alufolie gebruikt. Daarbij een bulk kruiden en knoflook. Na het pellen (au au) proefde ik gewoon biet. Precies dezelfde smaak als de verse gare bieten (in een bak, niet die goedkope in een vacuumpak) van de AH. Erg veel werk, verbrande en vieze handen en niet bijzonder. Ik blijf experimenteren met nieuwe gebruikswijzen, maar niet meer met biet. Daar koop ik nu de bak van de Appie voor, zet een vork in de biet en schraap met mijn andere hand met een mes, het vel eraf. Geen rode handen en dezelfde smaak ;).

  Gr Manja

 2. Dat krijg je ervan. De volgende keer dus gewoon wél mijn methode volgen ;-)

 3. Deze bieten zien er wel een beetje sneu uit … Ik volg meestal de methode van Karin.

 4. Ik krijg veel reacties. Jeannette vertelde me van een roerbak-recept, waar de rauwe biet alvast in kleine blokjes met olie en smaakmakers een kwartiertje wordt geroerbakt (of is het roergebakken?). Ikzelf zag natuurlijk meteen weer de analogie met de asperges in een braadzak: ook bietjes in een braadzak lijkt het proberen waard.

  Maar over die versie met een bedje van zout ben ik nog niet uit. Osmose is een bekend proces waarbij vocht zich wel een weg baant door een half-doorlaatbare wand, maar andere stoffen niet. Is een schil van een rauwe biet een beetje half doorlaatbaar, zodat het vocht vooral in het zout terecht komt, en maar een beetje van het zout in de biet? (Denk aan het in zout onttrekken van vocht aan aubergine.) Ik weet het nog niet zeker, maar het leek er wel op.

 5. Leuke opmerking van Karin, maar ik kan dus proefondervindelijk stellen dat die ook niet werkt, zie mijn reactie hierboven.

  Gr Manja

 6. Hai bieten liefhebbers,

  mijn manier van geroosterde biet.
  Over verwarmen 200 gr.
  Ik schil ze wel.
  Dan in een ovenschaal: olijfolie, balsamico azijn, scheut rode port, zout , gemalen peper, kummelzaadjes, dooreenroeren. Ik gebruik nooit specifieke hoeveelheden. Roer dit mengel dooreen en proef even met je vinger en kijk zelf wat je nog toe wilt voegen.
  Bieten erin, er doorheen roeren zodat de bieten met vloeistof bedekt zijn en afdekken met olijfolie.
  2 uur bakken in je oven.
  Serveren met schep zure room, het is zalig zo.
  Ooit gooide ik er ook een scheut citroenjenever door, ook lekker.
  eet smakelijk
  Ook lekker met gepofte aardappel, gestoomde.gerookte makreel enzo

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)