jan 232012
 

Zondag, al “eeuwen”, maken we hier thuis een eitje bij het ontbijt. Dat is zo’n traditie die we meenamen uit de zuinige jaren ’50 en ’60 van bij onze ouders: zondag is de dag om onszelf een beetje te vertroetelen.

In die traditie eten we nog steeds in groten getale de zondagochtend een gebakken ei met spek, een keurig half-zacht gekookt ei of bij de avontuurlijksten een mooi klutseitje.

Dat hoeft natuurlijk niet. Nu we het heel wat beter hebben dan in die jaren ’50-’60, kunnen we ons eitje natuurlijk buitengewoon rijk gaan aankleden, met bijvoorbeeld gerookte zalm en kaviaar. Maar wat we nu juist dreigen te vergeten dat er ook met simpeler middelen van een gewoon eitje iets fantastisch te maken valt.

Onno Kleyn schreef kortgeleden al absoluut lyrisch over een eitje met mayonaise,  en datzelfde lyrische gevoel heb ik  over een “Oeuf en Cocotte”. Een oud Frans recept: eitje in een potje au bain marie. Op het fornuis 4-5 minuten; in de oven kan het ook en wat veiliger: dan een minuut of 7-10. Doe er een kloddertje room of crème fraîche over. En een snippertje bieslook.

De smaak is veel intenser dan van een gekookt ei. Het uitlepelen is een hemels genot. Een erotisch genoegen, dat net gestolde wit en de druipende dooier met een beetje room.

Klik op bijgaande foto om naar een instructiefilmpje voor dit recept te gaan. Let op het gemopper van de chef over de gebrekkige bieslook.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)