dec 132012
 

Deze foto’s stonden al op Internet voordat we het toetje op hadden. Zoon en vriendin kwamen eten en die gebruikten hun mobieltjes. Ik was eindelijk weer eens op dreef. Ik kookte vooral vertrouwde recepten. Alleen een deel van het toetje had ik nog niet eerder gemaakt: de pannacotta in laagjes. Eerlijk gezegd vind ik mousse toch lekkerder, dus de volgende keer wordt het mousse in laagjes.

Van onder naar boven pannacotta van pure-, witte- en melkchocolade. De hoeveelheden in dit recept zijn goed voor 6 glaasjes.

Voor elk laagje breng je melk en room aan de kook, meng je er van het vuur chocolade door, en 1,5 velletje in koud water geweekte gelatine. 125 gr melk, 75 gr room voor elke laag, en met de hoeveelheid chocolade kun je wat experimenteren.  Ik gebruikte 30 gr puur, 40 gr wit en 30 gr melk. In het oorspronkelijke recept van Ducasse zijn de verhoudingen iets anders, maar ik was natuurlijk eigenwijs.

Laat elk mengsel eerst even afkoelen, giet dan een laagje in de glaasjes en zet 1-2 uur weg in de koelkast tot deze stevig is. Dan de volgende laag, etc. Het is allemaal nauwelijks werk, maar je moet wel even op tijd beginnen (6 uur van tevoren).

Ernaast staan nog torentjes van limoncello-taart, zie hier.

Daarvoor had ik als hoofdgerecht saffraanaardappeltjes met zeekraal, asperges, coquilles en een stukje griet gemaakt. Ik had nu groene asperges. Die deelde ik in twee delen: de voorkanten kookte ik 4 minuten. De achterkanten deelde ik weer in de lengte in twee en kookte ik acht minuten. Dat geeft een fraaie tegenstelling in textuur. De griet haalde ik even door de bloem, met een kruidenmengsel uit Jaffa, dat mijn gasten hadden meegebracht. Zacht bakken in hete boter en daarna  nog – vlak voor het opdienen – 5 minuten in de hete oven.

Het combineerde goed met een kleine maar hoge quiche met prei, volgens het recept hier. Vanwege de hoogte van deze quiche moet die langer in de oven, maar zet de temperatuur iets lager dan normaal en bedek halverwege de kooktijd de bovenkant met folie (tegen het verbranden van de prei).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)