jul 092011
 

Eigenlijk is het een begonnen als een recept voor mie (bami), dat ik al in mijn studietijd wel eens maakte in een vegetarische versie. Maar de laatste tijd is het geëvolueerd naar een rijst-recept. Ik noem het maar “Chinees”, omdat het niet de bedoeling is de rijst echt te bakken zoals bij Nasi Goreng. Je gooit op het laatst de (net gekookte) rijst bij de gewokte ingredienten en warmt het geheel weer even op. Ik maak het toch elke keer weer wat anders. Dit keer:

  • mengsel 1: knoflook, sjalot, gember, rode peper (fijn gehakt)
  • mengsel 2: paksoi, paprika, bosui, prei (iets grover gesneden)
  • mengsel 3: gelijke delen selderijblad, koriander en rode basilicum (fijn gesneden)
  • verder olie en lichte sojasaus
  • rijst

Olie in de wokpan heet laten worden. Mengsel 1 kort fruiten, dan tweede mengsel er bij en iets langer wokken. Rijst er bij en mengsel 3. Op smaak maken met lichte sojasaus. Opwarmen en klaar.

Je kunt deze rijst geven als bijgerecht bij andere gerechten. Bijv. de geroosterde grote garnalen (foto), die tevoren even zijn gemarineerd in wat sesamolie met een paar druppels tobasco er in.

Je kunt door de rijst echter ook nog deze en andere ingrediënten doen. Ik voegde er op het laatst wat gefrituurde ringetjes inktvis bij, plus de grote garnalen van de foto. Het combineerde uitstekend.

Mosselen zal ik de volgende keer eens proberen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)