Ik leende gisteren een boekje uit de bibliotheek: Lokanta, de Turkse keuken. Heel leuk, heel herkenbaar en allemaal zeer mediterraan. Vandaag naar de markt en aan de slag met een paar gerechten.
Paprikapuree
Het recept staat niet in het boek, dit is uit Israel:
- 3 (rode) paprika's
- 2 tenen knoflook
- 55 gr amandelschaafsel
- zout, peper
- olijfolie
Rooster de paprika's in de oven, ontvel en maak schoon. Brand de amandelen. Doe in de blender met de knoflook, beetje olie en pureer. Bewaar in een bakje onder een laagje olie in de koelkast.
Kisir (Tabaulésalade)
Tabaulé is een gebroken en gestoomde tarwe: ik gebruikte couscous. Maak deze salade een paar uur van tevoren, zodat de smaken zich goed mengen. De meeste couscous moet je simpel garen door er kokend water over te gieten.
- 100 gr couscous, gegaard volgens de gebruiksaanwijzing
- 2 eetlepels paprikapuree (zie boven)
- 3 lente-uitjes fijngesneden
- 1 komkommer in stukjes zonder zaadjes
- 3 tomaten zonder zaadjes in stukjes
- 8 el platte peterselie
- snuf chilipoeder
- 1 el sumac (een zuur Turks kruid – vervang eventueel door citroensap)
- (evt.) zout/peper, olijfolie, olijven, blaadjes witlof
Meng alle ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met olijven en witlofbladeren. Ik waarschuw je alvast: dit is heel, heel erg lekker.
Cacik
Ofwel tzatziki, de heerlijke yoghurt-komkommersaus.
- 250 gr Griekse volle yoghurt
- 1 fijn geraspte komkommer (laat even uitlekken)
- 3 tenen knoflook uit de knijp
- 4-6 takjes dille, fijngesneden
- 2 el olijfolie
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- munt voor garnering
Spreekt voor zich: mengen. Maak ook een paar uur van tevoren. ter vergelijking had ik ook een bakje kant-en-klaar tzatziki van de markt gehaald, maar de mijne is veel lekkerder.
Köfte
Komijngehaktballetjes. Jullie hebben wellicht al eerder gelezen hoe lekker ik dit vind. Deze variant beviel ons zeer.
- 250 gr lamsgehakt
- 250 gr mager rundergehakt
- 2 sneetjes witbrood: geweekt en uitgeknepen
- 1 el paneermeel
- 1 el komijnpoeder
- 1 el zoet paprikapoeder
- 2 uien fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook uit de pers
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
Meng en kneed alles goed door elkaar en maak er rolletjes van: model kroket, maar dan wat kleiner. Zorg dat ze goed stevig zijn, anders vallen ze uit elkaar. Rol ze eventueel door bloem.
- olie
- bloem
- 3 tomaten in schijfjes
Verhit de olie en bak de köfte aan alle kanten lichtbruin in een braadpan. Leg de plakjes tomaat er boven op en dek de pan af. Laat nog een kwartier sudderen.
Wij aten het heerlijk in de tuin bij het prachtige licht van de ondergaande zon.
Aha Lokanta, vroeg me na de film “Köfte” al af waarom ik geen Turks kookboek heb, even onthouden dus. Deze recepten klinken alvast goed.
wat leuk om te lezen, ik ben zelf turkse en dit zijn mijn favoriete recepten :)