okt 282010
 

Het is wildseizoen en er is weer gans. De filets zijn buitengewoon lekker, zeer aan te raden. Filets van gans moet je rosé bakken. Omdat ze onderling flink van grootte kun verschillen is het lastig om een algemeen recept te geven. Mijn filets van elk 1,5 ons bakte ik maar een paar minuten aan beide kanten, en gaarde ik nog een minuut of vijf na in de oven (op 220 graden).

En alweer kwam er een kogeltje uit de filet te voorschijn…

Maar raapstelen in oktober? Jazeker, er blijken een paar kwekers te zijn die het zo nu en dan in een anders ongebruikt hoekje van hun kassen kweken. Dus de groenteboer op de markt had het liggen, en het was nog goedkoop ook.

Het enige dat tijd nodig heeft is de saus. In de simpelste versie meng je rode wijn, port en wildfond (in een verhouding 1:1:2) en kook je die langzaam in. Maar je kunt natuurlijk ook een uitgebreide jachtsaus maken, die je voor het beste resultaat wel een uur of vier moet laten trekken. Zie hier onder bij de links voor wat andere suggesties.

Tenslotte het stamppotje raapstelen. Je hebt nodig:

  • aardappelen
  • spekblokjes (uitgebakken)
  • raapsteeltjes schoon gemaakt en behoorlijk fijn gesneden
  • melk, boter
  • nootmuskaat, peper, beetje zout

Je maakt een aardappelpuree van de aardappelen, melk en boter. dan meng je de rest er door. Simpel toch? Je moet alleen even oppassen dat het gerecht niet meteen te ver afgekoeld is. Warm daarom de melk eerst op en smelt daar de boter in, voor je die bij de nog hete aardappelen voegt. Daarna fijnstampen gaat dan ook makkelijker.

Een heel lekker combinatie, en het was snel op. Linkjes voor relevante sauzen:-

Gans met cantarellen-bosbessensaus

Jachtsaus, en nog een

Wijn-port-sinaasappelsaus

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)