aug 052010
 

"Vis stap-voor stap" van Aldo Zilli is een leuk kookboek dat ik van een vriendin kreeg. Goedkoop te krijgen bij De Slegte. Het bevat niet alleen leuke recepten, het vertelt ook behoorlijk goed hoe je vis fileert, schaal en schelpdieren moet schoonmaken en wat de principes zijn van het klaarmaken van de vis.

Schar is een goedkoop neefje van tong, en je maakt die ook eenvoudigst op dezelfde manier klaar. Knip de zijgraatjes van de vis flink bij en haal de vis door de bloem. Bak de vis in boter bruin (niet te hoog vuur). De vis is gaar als je aan de voorkant met een mes makkelijk de graat voelt (daar is de vis het dikste). Dan kun je makkelijk de vier filets van de graat losmaken. Bij tong gaat dat heel makkelijk: die is net iets steviger dan schar. Deze vis viel een beetje uit elkaar (wellicht iets te gaar?). Het smaakte in ieder geval voortreffelijk.

Onder de vis liggen wat gebakken Ratte aardappeltjes, met een beetje munt en de boter van de gebakken vis met een vleugje citroen. In het schaaltje een zelf gemaakte tomatensaus en kleine zwarte olijven uit Taggia. De tomatensaus: één kilo (langwerpige) pomodori, één ui, twee tenen knoflook, één groen pepertje. Wat olie. Fijnsnijden, even aanbraden en dan de pomodori erbij. Tot prut laten koken. Zeven. Beetje inkoken.

Er gaat m.i. niets boven zelfgemaakte tomatensaus. Andere recepten voor tomatensaus op deze site:

basis tomatensaus
tomatensaus bij de lasagna

  One Response to “Schar met tomatensaus”

  1. Scharretjes, lekker. Mijn vader bakt ze in de olie zodat ze helemaal knapperig zijn, ook de zijgraatjes die je dan gewoon kunt opeten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)