mrt 022010
 

Ik had heel erg trek in lamsvlees voor mijn verjaardag. Lamsrack, liefst. Nu wonen we in zo’n mono-culti dorp, dat de plaatselijke slager die echt niet standaard heeft. En als je er, wat ik deed, drie bestelt, ben je een bezienswaardigheid.

Dit (Nieuw-Zeelands) lamsrack heeft 7-8 karbonaadjes en weegt maar een ons of vier. Hoe klaar te maken? Ik had weinig zin om ze te gaan staan grillen, ik zocht een recept waarbij ik zelf zo weinig mogelijk in de keuken hoefde te staan. Laat de oven dus het meeste werk doen!

Besmeer de racks met een beetje zout, peper en olie. Snij het vet in met een patroon van ruiten. Bak in een hete pan (olie verder niet nodig) de velkant even krokant en dan de andere kant lichtbruin. Leg ze weg in aluminiumfolie tot 25 minuten voor opdienen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg ze op een schaal met de vetkant naar boven en bak ze 20 minuten in de oven. Na ze uit de oven gehaald te hebben, snij ze in stukken van 2-3 carbonaadjes, en snij tussen de karbonaadjes het vlees grotendeels, maar net niet helemaal in.

Dien op met een sausje. Bijvoorbeeld deze muntvinaigrette:-

  • grote bos munt heel fijngehakt in de keukenmachine
  • 3 eetlepels balsamico-azijn
  • 6 eetlepels heel mooie extra vierge olijfolie

Het fijnhakken gaat wat makkelijker als je ook de azijn in de keukenmachine doet.

Lekker? Jazeker! Het ging helemaal op.

  4 Responses to “Lamsrack uit de oven”

  1. Ben niet kapot van lamsvlees, maar racks gek genoeg weer wel. Klinkt goed dus en zo zien ze er ook uit. Ook op 2 maart verjaard? (Perfecte timing van de Restaurantweek, laat het koken even aan restaurants over).

  2. @Yvon: Lamsrack yummi; lamshaas ook. De rest: so-so. 25 februari verjaard; 28 februari gevierd met de kinderen. De Restaurantweek, gek genoeg, vergeet ik elke keer.

  3. 25 minuten.. zo hee is ie dan wel gaar??

  4. @bj: let op het gewicht dat ik noem, ze wegen per rackje maar een ons of 4 tot 5. Dan is het dus snel gaar, en de tijden die ik noem gebruik ik zelf. ’t Wordt zo mooi rosé, het moet echt niet veel langer.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)