apr 132010
 

Langs de gehele Middellandse zee kust maken ze al millennia lang gehaktballetjes die kofta, köfte, kefta, kafta of iets dergelijks heten. Dit keer een kruiderij die Turks is, de balletjes heten dan dus köfte. Ik maakte ze in een modern jasje dat op een hamburger lijkt. Maar niets uit pakjes en wel alles zelf gemaakt, zelfs het brood!

Maak gehaktballetjes:

  • 300 gr lamsgehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1 el komijn
  • 1 geraspte ui
  • een handje peterselie
  • 1 ei
  • paneermeel of broodkruim
  • zout en een beetje cayennepeper
  • olijfolie

Maakt gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Gebruik wat paneermeel om het wat minder vochtig te maken. Duw ze plat. Haal ze nog even door het paneermeel. Bak ze snel op een hoog vuur aan beide kanten goudbruin in wat olie. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier. Later – vlak voor opdienen – nog tien minuten in een oven van 220 graden verder laten garen.

  • 1 grotere ui in ringen
  • sla, tomaatjes, olijven
  • 1,5 tl sumac
  • beetje olijfolie
  • vers focaccio brood

Garnituur: snij ui-ringen en bestrooi die met wat grof zeezout. Laat een uur trekken en verwijder dan het zout. Bestrooi met een ruime theelepel Sumac (een Turks kruid dat van zurige rode besjes wordt gemaakt). Verder blaadjes sla, schijfjes tomaat en stukjes olijf. En wat olie op de blaadjes sla. Het brood er alleen onder. De hoeveelheid op de foto is genoeg voor een flinke lunch.

PS 1. Om het nog meer te "verhamburgeren" zou je een sausje van yoghurt en knoflook kunnen overwegen.

PS 2. Het brood heb ik van speltbloem gemaakt. Daarop kom ik binnenkort terug.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)