apr 032010
 

Toen ik dit voor het eerst maakte, niet zo lang geleden, belde er vlak voor het opdienen iemand op die we al jaren niet hadden gesproken, dus er moest wel even bijgepraat worden. Alles ging dus terug de oven in, en dat bleek in dit geval het gerecht extra lekker te hebben gemaakt. Bovendien maakt dit het gerecht heel geschikt om langer van te voren te maken.

Voor vier personen:-

 • 2 poussins (piepkuikens)
 • peper zout, olie
 • oven op 180 graden.

Met de volgende marinade / dressing:

 • 2 el honing
 • 1 tl honingmosterd
 • 3 el lichte soja saus (géén ketjap)
 • 1 el sherry-azijn (of rijst-azijn)
 • 3 el sesam olie
 • 3 el neutrale olie

Bak de poussins aan (met beetje p/z) in een pan met de olie tot ze goudbruin zijn. Bak ze daarna gaar in de oven gedurende ongeveer 45 minuten.

Haal de kuikens uit de oven (tot en met deze stap kan dat dus ook een paar uur van te voren).

Oven terug naar 120 graden. Snijd de poussins in twee. Smeer de bovenkanten goed in met de marinade. Laat nog een half uur opwarmen. In het oorspronkelijke recept gaat het niet meer terug de oven in, maar op deze manier was de kip extra mals.

Zoals je ziet maakte ik er een aardappelsalade en (Spaanse) verse tuinboontjes en doperwtjes bij.

  7 Responses to “Gemarineerde piepkuikens”

 1. Eerlijk grofstoffelijk voedsel zonder verdoezelende liflafjes: ik ben een liefhebber! Dank voor deze eenvoudige maar doeltreffende bereidingswijze.

 2. Maar waar haal je die verse tuinboontjes nu vandaan??? Ik zit wel op te scheppen over ‘onze’ asperges, maar verse tuinboontjes, die zijn hier toch echt nog niet te vinden. Uit de kas? Overigens een prima recept met die piepkuikentjes, gaan we uitproberen , als er hier ook verse tuinboontjes te koop zijn. Mooi zo’n aanpassing; wegens telefoon of bezoek, dat gebeurt hier ook nogal eens, met verrassend resultaat soms. Leuk dat ik niet de enige ben!

 3. Piepkuikens, krijg daar geen leuke associaties bij en dan nog extra lang in de oven. Toch: een vrolijk Pasen!

 4. @Ellen, vorige weekend lagen er verse tuinbonen uit Spanje bij Kruts op de Leidse markt, niet eens zo duur. Al 10 dagen daarvoor, dus woensdag de 17e, had men op de biologische markt in Leiden zowel verse doperwtjes als tuinbonen uit Spanje!

 5. Dat hebben wij hier in Brabant dan weer niet helaas. Wij doen het dan nog maar even met asperges!

 6. Moeten de kipjes niet eerst een nachtje marineren?

 7. @kiek: nee, deze marinade moet je alleen na het bakken gebruiken. Het zou veel te sterk zijn als je de poussins er 24 uur in legt (mijns inziens). Het recept voor de marinade was van Gordon Ramsay (voor kwarteltjes).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)