mei 122010
 

Het lijkt wel vakantie in huize Ooijer: geen nieuwe berichtjes de afgelopen 10 dagen. Maar dat is het niet: we zijn recepten van de afgelopen jaren eens aan het herhalen, en gelukkig zijn ze bijna allemaal nog lekker. Maar om dat nou steeds op te schrijven?

Soms is het net even beter dan de vorige keer, zoals bij deze vissoep.

Ik had echt kilo’s visafval in de vriezer gespaard, plus nog wat schillen van garnalen en kreeftjes. Daar kon dus een heel goede stevige visbouillon van worden getrokken. De grote pan ging boordevol met de visresten (vooral griet en tarbot), stukjes prei, ui en wortel en kruiden (peterselie, selderij, takje tijm, laurier). Zo veel water er bij dat het net niet zou overkoken, een paar liter. Als het aan de kook komt zachter zetten, een paar keer afschuimen en 45 minuten laten pruttelen. Zeven en wat laten afkoelen.

In een andere grote pan de schillen van de garnalen even aanbakken met een beetje olie, dan afblussen met cognac. Paar glazen witte wijn er over, de visbouillon er bij en nog eens 20 minuten laten trekken. Dan weer zeven en af laten koelen.

Perfectionisten kunnen de bouillon ook nog klaren (eiwit er bij doen en weer aan de kook brengen, dan nog een keer zeven).

Net als een vorige keer maakte ik er een bouillaisse-achtige vissoep mee, maar deze bouillon was veel beter dan toen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)