mei 182010
 

Deel twee van mijn bijdrage aan het "food blog event mei 2010".

Gisteren beschreef ik hoe asperges te koken in een bouillon van de schillen en kontjes. Dat is er helemaal op gericht om zo veel mogelijk van de asperge smaak te behouden. Toch verdwijnt er natuurlijk ook flink wat van het aroma in het water (en in de lucht met de stoom mee). Daarom kookt men in restaurants ook vaak asperges in een speciale vacuüm (dus lucht- en waterdichte) verpakking: sous-vide. Je hebt daar een apparaat en goede folie voor nodig; ik heb dat niet, maar de volgende methode leidt tot min of meer hetzelfde resultaat: ingepakt in een flink vel bakpapier en daarna in een afgesloten braadzak in de oven garen.

  • 12 asperges, schoongemaakt, vochtig gehouden
  • 40 gram gesmolten boter (optioneel)
  • oven op 200 graden
  • flink vel bakpapier
  • braadzak, binder

Leg de schoongemaakte asperges op het bakpapier. Overgiet met de gesmolten boter. Vouw het vel bakpapier goed dicht. Stop dit pakje in een braadzak en bind deze ook dicht. Leg op het rooster (of in een schaal) in de oven en laat het daar 45 minuten op 200 graden garen.

Ik maakte dit vandaag. We vonden de asperges wat steviger dan die van gisteren, maar de smaak was minstens net zo goed. Maar of die nu echt veel beter is? In ieder geval, het voordeel van deze methode is dat het simpeler is en niet zo nauw luistert. Je moet het wel op tijd in de oven zetten natuurlijk.

Ik diende het op, zoals te zien is, met mooie gerookte zalm.

Een recept waarbij het pakketje onmisbaar is, zijn asperges en worteltjes met vanille: dat beschreef ik begin april 2010.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)