nov 122009
 

Nog een zuurkool recept dat zeer de moeite waard is. Na het wat zoetige van ons favoriete zeeuwse gerecht van zuurkool met appeltjes en witbier, dit keer de meer klassieke zuurkool in witte wijn. Bijzonder is op het laatst een paar lepels crème fraîche er door. Ook deze hoort op de favorietenlijst!

Ik maakte het voor drie porties (twee dagen). Erbij een compote van appel (gewoon stukjes van een paar appels stoven in 1/2 dl water) en een bak zelfgemaakte aardappelpuree.

  • 1 parelhoen van een kilo, door de poelier verdeeld, borstjes apart;
  • zout, peper
  • 150 gram katenspek (blokjes)
  • 200 gram verse kleine uitjes (schoongemaakt gewicht)
  • 500 gram zuurkool uit het vat (los getrokken met een vork)
  • wat olie (of boter)
  • 5 jeneverbessen
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • evt wat water
  • 100 gr crème fraîche

Bak in een stoofpan de stukken parelhoen aan in de olie. Houd de borstjes apart, die doen we wat later in een koekenpan. Als ze wat kleuren katenspek en uitjes er bij en meebakken. Doe daarna de zuurkool er bij, roer alles goed door elkaar en overgiet met wijn en evt. wat water. Zet weer op en laat 20 minuten stoven.

Braad ondertussen de borstjes op een hoog vuur rosé in een koekenpan. Verdeel ze in een paar kleinere stukken. Als de 20 minuten voorbij zijn, doe ze bovenop de zuurkool en laat nog tien minuten mee stoven. Roer voor het opdienen een paar eetlepels crème fraîche door de zuurkool.

Lekker!

NB. van het meeste gevogelte moeten de borstjes kort en zo mogelijk rosé gebakken worden, de rest is juist lekkerder als het wat langer stooft. Als je mijn manier te bewerkelijk vindt, kun je het ook maken met 4 grote of 8 kleine kip drumsticks. Maar parelhoen is heel wat lekkerder!

  3 Responses to “Zuurkool met parelhoen”

  1. Als ik een suggestie mag geven: eendebout! Heerlijke combinatie vanwege het ietwat zoete en vette (want water) eendevlees met de zure, eh, kool.

  2. De onvolprezen Elizabeth David raadt aan (in French Provincial Cooking) om een kwartier voor het einde van de kooktijd een geraspte aardappel met de zuurkool mee te laten koken (zij stooft de zuurkool 1 1/2 uur), en bovendien vlak voor het opdienen een klein scheutje kirsch toe te voegen. Zij gebruikt geen crème fraîche. Ik vind haar beide tips aanbevelenswaardig!

  3. @Kiek: het koken van zuurkool heeft zo zijn mysteriën. Ik heb zuurkoop ook wel eens een uur gekookt, en vond dat ’t best lekker was. Laatst op een cursus daarentegen gewoon een kwartiertje en was het ook gaar. Het was bovenstaand recept in een éénpersoons portie, uitjes fijngesneden. In plaats van de crème fraîche ging er op het laatst een likje appelmoes door – dat was volgens de kok de truc die elk restaurant gebruikt. Klanten vinden pure zuurkool te zuur…

    Aardappelen bij de zuurkool meekoken lukt niet zo, want door het zuur worden ze nauwelijks gaar. Eén geraspte aardappel zal wel lukken, maar het nut ontgaat me. Ik zal het eens proberen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)