okt 262009
 

Ik kocht zaterdag op de markt twee paddenstoelen, samen 150 gram, heerlijke smaak. Niet te duur, al te krijgen vanaf € 12,50 de kilo. Ik had ze wel een paar keer eerder gezien, maar dit weekend was de eerste keer dat ik ze kocht. Wat is dit en hoe maak je het klaar?

Het is in goed Nederlands de kruisdisteloesterzwam of koningsoesterzwam. Dat is een zwam die groeit op de resten van de kruisdistel (ofwel kaarde: ook een plant die je kunt eten). Hij komt ook in het wild in ons land wel eens voor maar is zeldzaam.

Voor grotere bekendheid en hoeveelheden moet je naar het zuiden afreizen. Hij wordt geplukt in oktober en november. In Spanje heet deze lekkernij "Seta de Cardo"; in Puglia (Italië) "Cardoncello", en eind oktober, begin november zijn in diverse plaatsen in die streek (bijv.  Altamura) de jaarlijkse Cardoncello feesten.

Niet dat ik zaterdag een prachtig geïmporteerd stel wilde paddenstoelen in handen had. Ze worden gewoon gekweekt, van Europa tot in Azië toe. Te vinden zowel bij de goede groentenboer als bij de goed gesorteerde toko.

Klaarmaken:

Ik sneed ze in dikke plakjes. Bakte deze even in een beetje boter (die wordt flink opgenomen). Na enige tijd liet de paddenstoel zijn eigen vocht los en daarin kookten de plakjes dan verder gaar. Ze gingen met wat cantharellen en spekjes door de spruiten.

De smaak is zacht en romig, maar toch ook wel uitgesproken. Heel wat beter dan gewone champignons. Een volgende keer, als ik deze paddenstoelen wat meer zou willen benadrukken, zal ik ze in de eerste plaats in de lengte door snijden, dan blijft de vorm van deze paddenstoelen zichtbaar. Waarschijnlijk zijn ze al heel lekker "a l’Escargot" — dus met olijfolie, veel knoflook en peterselie. In Chinese recepten zie ik dat ze ook gestoomd worden of geroosterd in de oven. Genoeg reden voor de culi in mij om eens te gaan experimenteren!

  3 Responses to “Kruisdisteloesterzwam”

  1. Hee wat leuk. Ik heb deze paddenstoelen wel eens op de Albert Cuypmarkt gekocht maar wist niet dat ze zo heten en waar ze vandaan komen. Ik vind ze in ieder geval lekker. Bedankt voor de info!

  2. Is Kaarde toevallig Kardoen? Een eetbare distelachtige (familie van de artisjok)? Die heb ik volop in de tuin staan!

  3. Rob, volgens mijn bron was Kaarde weer net iets anders dan Kardoen. Van Kaarde at men de stengel. Oorspronkelijk gebruikte men die plant ook om wol te kammen, later werd dat gedaan met een metalen kam die nog steeds kaarde werd genoemd. Ik heb het ook in het plantenboek proberen op te zoeken, maar daar werd ik niet veel wijzer van.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)