okt 212009
 

Zilveruitjes zijn op één plek op de markt nog vers te krijgen, wel ze zijn duidelijk al wat groter dan een maand geleden. Het is ook nog het seizoen voor de verse knoflook, dat vind je gelukkig op wat meer plaatsen.

Dit recept voor omgekeerde taart dat ik gisteren maakte, is dus typisch een seizoensgerecht dat je maar een maand of twee per jaar kunt maken. Moeilijk is het niet, je enige zorg is dat de knoflook niet aanbrandt.

Vulling

  • 1 pond verse zilveruitjes
  • 1 bol verse knoflook
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1-2 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 el water
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • peper
  • 25 gram boter

Maak de zilveruitjes en de knoflook schoon. De uitjes kun je het beste eerst een minuut koken, dan gaat het schilletje er makkelijker af. Hak de tenen knoflook in twee stukken (in de lengte)  als ze wat te groot zijn.
Bak eerst de uitjes zacht in de boter (5 minuten) tot ze een beetje gebruind zijn, bak dan de knoflook en tijm mee (2 minuten), dan suiker, azijn en water er bij en laat nog 10 minuten sudderen. Zorg dat het niet aanbrandt en dat er nog wat vocht overblijft.

Deeg

  • ongeveer 200 gram bladerdeeg van een rol
  • 50 gram boter, zacht en in kleine stukjes
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • wat bloem voor het uitrollen

Bedek het deeg met de boter en de parmezaan. Laat wat van de rand vrij. Vouw het deeg in drie. Draai het een kwart slag en rol weer uit. Vouw het weer in drie, en dan in twee. Laat (in cellofaan)  een half uur opstijven in de oven. Rol weer uit tot een ronde lap.

Bakken

Oven op 190 graden. Neem een quiche-vorm en doe daar een beetje olie in, dan het ui-mengsel met de rest van het vocht. Daarover gaat het deeg. Zorg dat alle uien goed bedekt zijn. Dit gaat 25-35 minuten de oven in.

Als de taart wat afgekoeld is, een bord erover heen en omdraaien.

  One Response to “Tarte Tatin van verse zilveruitjes en knoflook”

  1. Ik heb het gisteren gemaakt, maar met kwarten sjalot en gewone knoflook. Dan kan het het hele jaar door. Lekker.
    Ik bakte de suiker alvast met de knoflook, zodat het wat eerder zou caramelliseren.

    Hoe krijg je eigenlijk de boter zacht in kleine stukjes? Ik heb al zo’n moeite met harde boter…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)