aug 032009
 

Zondag aten we alleen maar voorgerechtjes, waarbij heerlijk zuurdesembrood.

Ik had van die paarse Italiaanse artisjokken (of -sjokjes) gevonden. Kocht er vier en maakte er twee op Franse wijze klaar (eerste foto) met mayonaise en twee op Italiaanse wijze (tweede foto). Voor dat laatste moet je ze ook op z’n Italiaans schoonmaken. Ik had dat nog nooit gedaan, en het ging dan ook nog niet helemaal goed. Ik had nog te veel van de buitenste bladeren laten zitten.

Het recept is verder simpel: eerst smoren met wat knoflook in olie, daarna overgieten met witte wijn en een minuut of 25 laten pruttelen. Opdienen met flink wat peterselie er over heen.

Bladerdeegpasteitjes met cantharellen en Taleggio

De pasteitjes van vorige week kregen een vervolg: nu met cantharellen en Taleggio. Taleggio is een beroemde Noord-Italiaanse kaas. Ik had een iets belegen variant (die is wat pittiger en heeft een wat dikkere korst). Met één rol bladerdeeg kon ik alle twaalf bakjes in de bakvorm vullen. Ik had anderhalf ons cantharellen — dat had wel iets meer mogen zijn — goed schoongemaakt en van te voren gebakken in boter. Ik mengde de cantharellen met een half potje (1/2 dl) crème fraîche. De bladerdeeg bakjes bakte ik eerst even voor in de oven, daarna legde ik wat kaas op de bodem en daar boven op de cantharellen in de room. Dan afbakken (samen 25 minuten in de hete lucht-oven op 200 graden).

Deze variant beviel ons uitstekend.

  One Response to “Zondagse hapjes”

  1. Dat pasteitje ziet er heerlijk uit! Maar ik ben dan ook gek op Taleggio.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)