jul 212009
 

De afgelopen week waren allerlei recepten in de herhaling, ik had dus weinig nieuws te melden. En het enige wel nieuwe recept, een pasta met Venetiaanse ragu van wilde eend, ging eigenlijk al tijdens het maken een beetje mis en vind ik daarom nog niet geschikt voor publicatie. Het was misschien ook te ambitieus.

Terug naar iets simpels, koken voor de vriezer. Zondag maakte ik weer runderbouillon om mijn voorraad in de vriezer aan te vullen. Het kan bijna niet mislukken.

  • 700 gr runderschenkel
  • 300 gr soepvlees
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 4 kruidnagelen, 2 blaadjes laurier, takje rozemarijn en tijm
  • bos peterselie
  • 2,5 liter water

Maak alle groentes goed schoon en snij in grove stukken. Was de schenkels even af. Doe alles in een grote pan met de 2,5 liter water en breng aan de kook. Zet dan zacht en haal het schuim weg. Breng weer aan de kook en ga door tot er geen schuim meer ontstaat. Zet nu zacht en laat vier uur sudderen.

Vis het vlees er uit en bewaar dat eventueel voor iets anders (of misschien lust de hond het wel). Giet af door een zeef. Ik had nu precies genoeg voor drie bakjes van 750 ml.

Tip 1: nooit zout en peper toevoegen aan de bouillon in voorraad, doe dat pas later in het gerecht waar de bouillon in gaat.
Tip 2: er zit nog wat vet in de bouillon, na ontdooien drijft die keurig bovenop en kun je die er makkelijk afscheppen als je wilt.
Tip 3: om een 100% heldere bouillon te krijgen (een consommé), kook na ontdooien even een eiwit mee en zeef dan door een fijne doek.
Tip 4: om een fond als basis voor een saus te maken, kook de bouillon 1/2 tot 2/3 in.

Wat we met deze bouillon gaan doen zal in de loop van de week duidelijk worden.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)