apr 262009
 

Ook dit recept is afgeleid van een recept van Yolanda van der Jagt, uit haar eerste kookboek "lekker Hollands". Ik heb er wel flink aan gesleuteld, dus kijk s.v.p. ook in het boek naar het origineel (met eend). Ik maakte vandaag een stoofpotje met 3 boutjes konijn en apart wat postelein, voor twee personen. De restjes worden morgen of overmorgen gebruikt voor een bouillon.

Stoofpotje konijn

  • 3 konijnenboutjes (poot), maar elk ander mooi stuk konijn is ook goed
  • twee eetlepels ganzenvet (of ander vet)
  • een halve bos bospeen
  • 1/4 selderijknol in stukjes
  • 4 aardappelen geschild en in stukjes
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • 1/2 fles goede witte wijn.

Bak de stukken konijn in een koekenpan aan in het ganzenvet. Dat duurt best wel even, want de stukken zijn vaak heel onregelmatig van vorm. Neem de tijd. Dit is klaar als er een korstje bruin is.

Maak ondertussen de groentes schoon (zie foto links). Doe daarna alles in een gietijzeren pan, overgiet met de wijn en kruid met de laurier en tijm. Dit gaat (doe er de deksel op!) 5 kwartier in een oven van 180 graden.

Bij het opdienen stukjes konijn van het bot halen. Gebruik wat peper en zout naar smaak. Het restantje wijn (het meeste is al verdampt) gebruiken als saus.

Postelein

Postelein is een groente die ik nooit zo lekker vond, omdat-ie wel een heel erg aardse smaak heeft. Ik kocht ‘m voor S., maar vond hem zelf dit keer ook best lekker.

  • 250 gram postelein
  • nootmuskaat van de rasp

Was de postelein heel goed, een paar maal. Laat uitlekken in een vergiet. Kook dit in een grote pan met alleen maar het nog aanhangende water in een paar minuten gaar. Dien direct op en rasp er wat nootmuskaat overheen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)