apr 132009
 

Dochterlief kwam eten met Pasen, en ze wilde iets Italiaans. Daarom maakte ik als voorafje ravioli. De hoeveelheden hier zijn voor ongeveer zes personen (dus de helft ging de vriezer in).
Het recept is een (verbeterde) versie van een recept van een paar jaar geleden. Denk er om, dit is niet zo’n moeilijk recept, maar het is relatief heel veel werk.

Begin met een zelfgemaakte pasta:

  • 100 gr patentbloem
  • 100 gram pasta meel
  • 2 eieren van de boerderij
  • 1 eetlepel olijfolie.

Volg verder de aanwijzingen hier. In de tijd dat het pasta-deeg rust, de vulling maken:

  • 50 gram geraspte gruyere-kaas
  • 50 gram wat zachtere pecorino geraspt
  • 120 gram ricotta
  • 140 gram groene olijven zonder pit heel fijngehakt (dat is precies de inhoud van een AH potje)
  • 2 eieren van de boerderij
  • geraspte citroenschil
  • wat zwarte peper uit de molen

Dit alles goed door elkaar mengen. Hierna moet dus de pasta door de pastamachine, tot en met stand 7. Ik gebruikte dit keer een vormpje om de ravioli te maken. Dat oogt veel fraaier, maar het is wel meer werk dan de methode van de vorige keer. Snij dus 24 rondjes uit, leg een rondje in het vormpje, doe in het midden wat vulling en bevochtig de randen met wat water. Sla het vormpje goed dicht, en druk aan. Doe dat nog 23 keer. De resten pasta die je overhoudt kun je in onregelmatige stukjes snijden en in de vriezer bewaren voor een ander pasta (voor-)gerecht.

Laat de ravioli’s op wat keukenpapier een beetje verder drogen (zie foto).

Maak de boter-saus.

  • 1/2 heel fijn gesnipperd sjalotje
  • echte boter (hoeveelheid naar keuze)
  • blad van een bosje salie fijn gesneden.

Smoor de sjalotjes heel zachtjes in de boter. De boter moet smelten maar mag niet bruin worden. Dit kun je rustig 20 minuten laten opstaan (zo nu en dan roeren), de sjalot is dan bijna onzichtbaar geworden. Vlak voor het serveren nog wat extra boter er bij smelten en de salie er bij doen.

De ravioli’s in heel ruim water koken. Dat gaat snel (paar minuten): ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Op warme borden opdienen en een beetje van de saus er over doen.

Commentaar

  1. Beter dan de vorige keer. Door de drie soorten kaas (en het vervangen van de parmezaan) is het overheersende van de parmezaan verdwenen. Je kunt er nog wel wat geraspte parmezaanse kaas bij serveren, maar dan apart voor de liefhebbers.
  2. Om de een of andere reden was het deeg erg stevig. Maar daardoor was het wel makkelijker de ravioli goed dicht te krijgen. Er ging er niet één stuk, in tegenstelling tot de Ravioli con Funghi hier.
  3. Als hoofdgerecht herhaalde ik de lamshaasjes met madeirasaus (met gebakken aardappelen en groentes, en als toetje had ik ruim een pond lambada-aardbeien met een beetje sorbet-ijs.
  4. Wijnen: Blind River Marlborough, een Nieuw Zeelandse sauvignon blanc (Gall ’n Gall), en een Brunello Di Montalcino 2001 La Selvaccia (Drinkland).

  One Response to “Ravioli met een vulling van groene olijven (2)”

  1. Ze zijn erg mooi geworden!!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)