apr 072009
 

De aspergetaart maakte ik uiteindelijk pas maandag. Ja, het ziet er niet zo uit op dit plaatje maar hij was overheerlijk en luchtig. Ik had dus toch iets anders gedaan dan een jaar geleden, in het recept van mei 2008. Daarom een wat verbeterd recept.

Verhit de oven voor op 200 graden.

  • 8 AA asperges (dat is ongeveer een pond)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 6-7 velletjes deeg voor hartige taart (uit de diepvries)
  • 200 gram ricotta
  • 3 eieren
  • 125 gram crème fraîche

Maak de asperges schoon volgens de regels der kunst (die zal ik binnenkort nog wel eens uitleggen).  Snij de toppen af op 5 cm. Snij de rest in stukjes van 2 cm. Kook in een beetje (ja, echt!) water 10 minuten. Laat uitlekken.

Voeg de velletjes deeg samen tot een bodem in een quiche-vorm. Leg de zalm op de bodem. Leg de asperge toppen volgens de windroos met de kopjes naar het midden. Vul de stukken er tussen met de andere stukjes asperge. Vul de openingen op met de ricotta.

Kluts de eieren en de crème fraîche goed door elkaar tot een gladde massa. Giet op de zalm, asperges en ricotta. Voorzichtig in de oven gedurende 20 minuten. Temper dan terug naar 180 graden en laat nog 15 minuten doorbakken. Als het te bruin dreigt te worden kun je de bovenkant afdekken met wat aluminiumfolie.

Commentaar: veel luchtiger dan vorig jaar. Waarschijnlijk als er bladerdeeg wordt gebruikt, wordt de indruk van luchtigheid nog wat versterkt. Na een voorgerecht is een kwart taart een voldoende grote portie hoofdgerecht per persoon.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)