dec 052009
 

Rechts op de foto dus een peterseliewortel(tje), nog niet schoongemaakt. Het lijkt natuurlijk precies op een pastinaak (die groter is), maar het smaakt wat anders. Meer de smaak van peterselie en selderieknol, gemengd met de smaak van pastinaak. Deze wortels zijn te koop in de biologische winkels, zoals "Puur" op de Breestraat in Leiden, waar ik ‘m kocht. Nog een paar jaar denk ik, en ze liggen net als de pastinaak weer bij de supermarkt. Want het is een heel veelzijdige groente.

Ik moet helaas altijd iets overwinnen bij dit soort groenten, omdat ze me soms te veel herinneren aan heel laf smakende vegetarische maaltijden met doorgekookte linzen en selderieknol van lang, lang geleden. Maar zo hoeft ’t natuurlijk helemaal niet. Deze wortel is subtiel van smaak, je kunt ‘m ook rauw eten door de sla, even blancheren, of gewoon koken en er puree van maken.

Het volgende stamppotje zou heel goed passen bij wild op de kersttafel!

  • 500 gram stevige aardappelen
  • wit van een prei, fijngesneden
  • 300 gram peterseliewortel (schoon gewicht) in blokjes
  • room, melk, boter, nootmuskaat, peper, zout

Kook de aardappels, prak fijn en maak er aardappelpuree van. Ik vind het lekker met een mengsel van wat room en boter met ook nog een beetje melk.

Kook de blokjes peterseliewortel 6 minuten. Doe de laatste minuut de prei er bij. Afgieten en voorzichtig door de puree mengen. Op smaak maken met vooral nootmuskaat en een beetje peper en zout.

Wij aten het bij gestoofde eendeboutjes en sperciebonen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)