dec 262009
 

Ik kon poten van een bijzondere koningskrab krijgen. Eerste kerstdag maakte ik daarmee dit voorgerecht. Meestal speel je op zo’n dag op "safe", maar dit had ik nog niet eerder gemaakt. Omdat het lekker was, en ook inspireert tot nieuwe variaties, alle reden om het nu op te schrijven.

De inspiratie voor dit recept komt uit het boekje "Vis, vis, restaurants en hun recepten" (Mo’media 1999). Voor 6 personen.

Salade

  • 1/2 komkommer zonder de zaadjes in blokjes
  • 1/2 courgette zonder schil in blokjes
  • 1 appel (Braeburn) in blokjes
  • 1 sjalotje heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel gesnipperde bieslook
  • 1 eetlepel sour cream
  • peper en zout
  • 1 eetlepel mayonaise (zie hieronder)

Snij klein en meng alles goed door elkaar. Op smaak maken met peper en zout.

Mayonaise

  • 2 dooiers
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel gembernat
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 1/2 dl neutrale olie

Meng alle ingrediënten behalve de olie in de keukenmachine. Laat draaien en voeg de olie eerst druppelsgewijs toe tot een dik mengsel ontstaat, dan in een klein stroompje. Mayonaise kloppen kan uiteraard ook met een garde, en in de keukenmachine is het niet eens veel makkelijker. Echter, in de keukenmachine kun je grotere hoeveelheden maken. In dit recept kun je de hoeveelheid olie opvoeren tot maar liefst 5 dl. Met een garde doe ik dat dan liever niet meer…

Kreeftenmayonaise

  • 3/4 liter kreeftenbisque (zelf gemaakt, uit de vriezer)
  • het grootste deel van bovenstaande mayonaise.

Kook de bisque sterk in. Laten afkoelen. Mengen met de mayonaise tot een gladde saus ontstaat (het mengt maar matig, dus even goed roeren)

Opmaken

  • 18 stukjes koningskrab (per persoon 3 stukjes, ongeveer 40 gram per persoon)
  • 2 el bieslook

Deze koningskrab kwam diepgevroren uit Kamsjatska. Daar, in de buurt van de Bering Zee is de oorspronkelijke habitat. Maar inmiddels is hij door de mens elders geïntroduceerd, en in Noorwegen inmiddels zeer veel voorkomend. Eet dus (ook) deze koningskrab uit Noorwegen!

Hij is aan boord al gekookt. Bij deze (zeer grote) krab zit het lekkerste vlees vooral in de poten. Na ontdooien kun je die makkelijk openknippen met een wildschaar. In sommige stukken zit ook nog een doorschijnend stukje bot (net als in de scharen van een kreeft). Dat moet er even uit gehaald worden.

Maak een "spiegel" van kreeftenmayonaise. Een ringetje op de spiegel zetten, deze vullen met de salade en aandrukken. Ring verwijderen. De stukjes krab er bij leggen en er wat bieslook over strooien.

NB: op de foto is één van de stukjes krab vervangen door een plakje terrine van rivierkreeftjes. Heel erg lekker, maar een beetje rommelig. Ook had er best wat minder mayonaise gebruikt kunnen worden. Maar verder: heel smakelijk en heel erg voor herhaling vatbaar. 

  2 Responses to “Salade met kreeftenmayonaise en koningskrab”

  1. Klinkt zeker erg smakelijk! En dat rommelige valt reuze mee, het lijkt me wel een machtig voorgerecht.

  2. @Yvon: dit recept gaat binnenkort in de herhaling (want ik heb nog een flinke portie krab in de vriezer over). Er is m.i. inderdaad te veel saus – en die had wat mij betreft ook meer naar kreeft en minder naar mayonaise mogen smaken. Wordt dus vervolgd!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)