Geïnspireerd door een boekje met recepten van paddenstoelen maakte ik vanavond een behoorlijk-snel-klaar-recept. Voor twee.
- 250 gram diverse paddenstoelen (kastanje-champignons en shiitake), grof gesneden
- beetje olijfolie
Bak de paddenstoelen op een hoog vuur twee minuten in de olie. Paddenstoelen uit de pan halen, bewaar het vocht. Paddenstoelen warm houden.
- per persoon twee dikke mootjes heilbot (mooi vers)
- zout, peper, beetje bloem
- beetje neutrale olie
Dep de mootjes heilbot droog en voorzie ze licht van zout en peper naar smaak en een beetje bloem. Bak de mootjes in heel hete olie in een koekenpan. Per kant misschien één tot anderhalve minuut, ze moeten licht bruin zijn. Leg ze op ovenplaat met bakpapier en doe ze precies tien minuten in een voorverwarmde oven van 140 graden. Maak in die tien minuten de saus.
- een klein gesneden sjalotje
- wat olijfolie
- 1 tl gembersiroop
- 1 tl komijn poeder
- ongeveer vier eetlepels crème fraîche
Bak het sjalotje glazig in de olie. Blus met de crème fraîche. Voeg de gembersiroop en de komijn toe. Laat een klein beetje inkoken.
- zout, peper, peterselie
Opmaken: op voorverwarmde borden een bedje van de paddenstoelen met wat gehakte peterselie. Beetje peper en zout er over. Daarop de heilbot. Langs de randen van het bord wat van de roomsaus doen.
Commentaar
Ik heb het gebruik van gembersiroop in romige sausjes kortgeleden ontdekt. Het werkt uitstekend om het zuur van bijvoorbeeld crème fraîche of (azijn in) mayonaise te neutraliseren, en het geeft veel meer smaak dan een kaal schepje suiker.
De heilbot smaakte uitstekend. Opmerking bij de receptuur: “”bewaar het vocht (van de paddenstoelen)”. Vervolgens wordt niet gemeld wat er mee te doen.
Vriendelijke groet, Luc
Oops, Luc, het vocht gaat door de saus. Althans dat is de bedoeling, maar soms is er zo weinig vocht over dat ’t niet lukt.