okt 112009
 

Woensdag had ik (elders) soesjes gemaakt. Er waren er nog een stel over, die gingen thuis de vriezer in. Ze waren woensdag bedoeld voor een (zoet) nagerecht, maar je kunt er natuurlijk ook een hartig voorgerecht mee maken. Zoals vanavond.

Ik mengde wat gesnipperde bieslook door een paar lepels crème fraîche, en ook wat peper en zout. Ik sneed de soesjes doormidden en smeerde onder en bovenkant in met de crème fraîche. Daartussen gingen kleine stukjes paté van wilde eend en een takje platte peterselie.

Nu willen jullie natuurlijk weten hoe je deze soesjes maakt. In ieder geval niet uit een pakje:

  • 1 dl melk (water kan ook, maar dan worden de soesjes minder luchtig)
  • 50 gram boter
  • 50 gram gezeefde bloem
  • 2 eieren

Boter in de melk in een pannetjes smelten, en tot slot even laten koken. Dan van het vuur de bloem er in één keer door doen en goed mengen tot het een homogeen deeg is. Dit deeg op een zacht vuur in ongeveer 5 minuten laten garen (het wordt zweterig en glanzend); zo nu en dan roeren. Weer van het vuur af het eerste ei er flink door klutsen tot het een homogene massa is, dan het volgende ei en weer klutsen.

Dit deeg met een spuitzak op een (ingevette) ovenplaat in kleine bolletjes opspuiten en afbakken op 175 graden (ongeveer 20 minuten). Zorg voor wat ruimte tussen de bolletjes deeg, want de soesjes zetten flink uit. Moeilijk? Niet echt, het lastigste is om allemaal even grote en goed gevormde soesjes te maken. Een paar keer oefenen helpt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)