okt 012009
 

Al eerder maakte ik deze door de Salteña geïnspireerde Empanada hartige taart. Ik maakte hem vandaag nog een keertje. De appelchutney van gisteren smaakt er uitstekend bij!

Deeg maken

Het deeg moet eigenlijk een brooddeeg zijn, maar ik maakte net als de vorige keer een kruimeldeeg (deeg voor hartige taart).

  • 115 gram bloem
  • 115 gram volkorenmeel
  • 125 gram koude boter
  • ongeveer 80 ml ijskoud water
  • 1 tl koenjit (geelwortel)

Doe bloem en (gesneden) boter in een keukenmachine. Kleur het geel met wat koenjit er door. Draai een paarkeer. Giet het ijswater er tijdens het draaien bij. Plotseling ontstaateen bal deeg. Laat die een half uur koelen in de koelkast.

Vulling maken

  • 200 gram kipfilet, in stukjes, snel gaar gebraden in een koekenpan met …
  • … een beetje olijfolie
  • 3 middelgrote aardappelen gekookt en in stukjes gesneden
  • 1 middelgrote rode ui en 1 rode puntpaprika in stukjes
  • 2 tl komijn, 1/2 tl piment, 1/4 tl cayenne, 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 kop zelf gemaakte (vrij geconcentreerde) tomatensaus en wat water (vervang eventueel door een half blikje tomatenpuree met water)
  • 150 gram doperwtjes uit een potje

Fruit de ui en de paprika in de olie, voeg de al gebraden stukjes kip, de aardappelen ende kruiden toe, laat 10 min sudderen. Gooi er dan de tomatensaus over heen, met wat extra waterzodat alles net onderstaat en laat nog een half uur sudderen. Het vochtmoet nu grotendeels verdampt zijn. Als de aardappel nog niet uit elkaaris gevallen, verdeel in kleine stukjes. Voeg de erwtjes toe.Laat een tijdje afkoelen.

Taart maken

  • 1 losgeklopt ei

Gebruik een springvorm van 20 cm doorsnede. Invetten met boter en er bloem op stuiven. Rol 2/3 van het deeg uit tot een bodem met randen en leg in de springvorm. Maak van de resterende 1/3 een deksel met een gaatje er in. Doe de vulling er in, leg de deeg-deksel er op en snij overtollig deeg weg. Werk netjes af. Smeer de bovenkant in met het losgeklopte ei.

In de voorverwarmde oven op 180 graden hete lucht gedurende ongeveer 35 minuten. Wij aten een paar kleinere stukjes als voorafje (met veel chutney), en de rest is voor een andere keer bedoeld — maar het kostte echt moeite om het niet helemaal te verorberen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)