okt 172009
 

Zes kleine quiches die een prima voor- of bijgerecht vormen. Het is veel meer gepriegel dan één grote quiche (zeker als je het deeg zelf maakt), maar het resultaat is er dan ook naar.

Voor zes taartjes

Speciaal gereedschap

  • 6 bakvormpjes van 10 cm doorsnede.
  • uitsteekrondje van 12,5 cm doorsnede
  • bakbonen

Deeg maken

  • 175 gram gewone bloem
  • 75 g koude boter in blokjes
  • 1 eierdooier
  • 3 el water
  • 1/2 tl zout

Waarschijnlijk kun je dit deeg ook in de keukenmachine maken, maar ik deed het op de “moeilijke” manier met de hand. Bloem zeven en in een kom doen. Boter door de bloem kneden (met de vingertoppen) tot het een fijne broodkruimstructuur heeft. Dooier, koud water en zout in een kuiltje in het midden. Alles mengen met een vork tot een elastisch deeg ontstaat. Maak er een bal van en druk die plat. In folie een half uur in de koelkast dlaten opstijven.

Vulling (1)

  • 450 gr schone prei in dunne ringen
  • 1 ui in dunne ringen
  • 25 gram boter
  • 1/2 tl gedroogde tijm

De ui 5 minuten zacht fruiten in de boter met de tijm, dan de prei nog 10 minuten er bij tot die ook zacht is en wat van zijn vocht heeft verloren.

Vulling (2)

  • 2 eieren plus het wit van een derde ei
  • 200 cl koksroom
  • snufje vers geraspte nootmuskaat
  • draai uit de pepermolen
  • (snufje zout)

In een kom met een garde goed door elkaar roeren.

Vulling (3)

  • 50 gr gruyere kaas geraspt

Bakken (1)

Oven voorverwarmen op 190 graden. Vet de bakvormpjes in. Rol het deeg uit en steek 3 á 4 rondjes uit. Rol het restant uit en maak de rest van de rondjes. De vormpjes met het deeg bekleden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed dan het deeg met aluminiumfolie, en vul ze met bakbonen. Zet ze op een bakplaat.

Bak ze 8 minuten tot de randen gekleurd zijn. Haal uit de oven en verwijder de bakbonen en de folie. Dan nog 2 minuten bakken tot de bodem droog is. Haal weer uit de oven en laat alles wat afkoelen. De oventemperatuur op 180 graden zetten.

Bakken (2)

Zorg dat je niet morst. Vul eerst de half gebakken taartjes met het ui-prei mengsel. lepel dan voorzichtig er het ei-roommengsel over. Strooi dan de kaas over de top. Zet terug in de oven en bak nog 20 minuten.

Opdienen

Laat afkoelen buiten de oven, tot ze makkelijk te hanteren zijn. Haal dan de taartjes voorzichtig uit de vormpjes. Hoe meer afgekoeld, hoe makkelijker het is, want ze krimpen dan een beetje. Wil je ze warm opdienen, dan gaan ze vlak voor het opdienen nog even terug een oven in. Maar op kamertemperatuur zijn ze ook uitstekend.

Bron: “Bakken”, Catherine Atkinson, Veltman 2002. Alleen nog tweedehands te krijgen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)