okt 102009
 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een springvorm van 24 cm in. Bedek de bodem met bakpapier. Verder twee kommen nodig waarvan één absoluut vetvrij.

Alle ingrediënten klaar zetten en afwegen. Amandelen malen. Eieren splitsen.

Cake maken

  • 4 eieren (het wit)
  • 25 gram witte basterdsuiker

Neem de vetvrije kom voor het wit. Klop het wit op met de suiker tot het stijf is.

  • 175 gram boter
  • 175 gram pure chocolade in stukjes

In een pannetje de boter en de chocola smelten. Daarna meteen van het vuur. Door elkaar roeren.

  • de 4 dooiers
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram amandelspijs

In een tweede kom: roer deze ingrediënten goed door elkaar tot er een gladde massa is.

  • 125 gram gemalen amandelen
  • 6 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl bakpoeder

In het dooiermengsel de gemalen amandelen doen. Het meel en bakpoeder er (door een zeef) bij doen. Het chocolade mengsel er bij doen. Alles heel goed mengen. Nu de eiwitten er goed maar voorzichtig door spatelen. Sla de lucht er niet uit.

Bakken

Giet het mengsel in de springvorm en strijk het glad. Bak in de oven in 40 minuten. Laat afkoelen. Maak dan de buitenkant van de springvorm los.

Bovenkant

  • 2 el boter
  • 4 el slagroom
  • 125 gram melkchocolade

Smelt deze ingrediënten au bain marie. Haal van het vuur en klop 2 minuten. Laat een half uur afkoelen.

  • 25 gram (geroosterde) amandelsnippers

Rooster de snippers even in een droge koekenpan. Smeer de afgekoelde cake in met het mengsel van melkchocolade. Strooi er de amandelen over.

Laat nog zeker twee uur opstijven voor de cake aan te snijden.

Heerlijk!

"Can I have another piece of chocolate cake
Tammy baker, tammy baker"
(Crowded House)

Recept uit: "Bakken", Parragon, 2004, ISBN 1-40544-031-7. Wellicht nog bij De Slegte te vinden.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)