jan 132009
 

Donderdag op de markt een paar rauwe bietjes gekocht. Die kun je roosteren, koken, of zelfs stomen. Ik stoomde ze deze keer (5 kwartier in de stoompan); als ze te hanteren zijn moet je ze voorzichtig schillen. Ik gebruikte ze zondag en maandag samen met een heerlijk rauwmelkse geitenkaasje (Le Mini Chevrot – 80 gram). Hier volgen de twee recepten.

Salade van bietjes, geitenkaasje en walnoten. Voor twee:

  • twee bietjes in flinterdunne plakjes
  • wat gekneusde walnoten
  • 1/2 geitenkaasje
  • vinaigrette van walnotenolie met citroensap
  • reepjes rucola, munt, koriander
  • druppeltje balsamicostroop (over de kaas)
  • eventueel wat peper en zout

Zie de foto voor het opmaken van de borden. Neem weinig munt en koriander, er moet maar een vleugje van de smaak van deze kruiden aanwezig zijn.

Tarte tatin van bietjes, uiencompote en geitenkaasje

Helaas heb ik hier geen goede foto van.

  • 2 rode uien, in ringetjes
  • glaasje port
  • olijfolie
  • theelepel blaadjes tijm; wat peper en zout
  • 1 bietje in dunne plakjes
  • 1/2 geitenkaasje
  • 3 plakjes bladerdeeg (gekneed of uitgerold tot één plak ter grootte van de quiche vorm)
  • quiche vorm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een uiencompote dooor de rode ui zachtjes geruime tijd te laten sudderen in olijfolie, gekruid met tijm en wat peper en zout. Voeg na een half uur de port toe en kook die in.

Vet een quichevorm in (met olijfolie); doe daarop de uiencompote en daarop de plakjes biet. Dek af met het bladerdeeg. 20-30 minuten in de oven tot het deeg gaar is. Laat de taart omgekeerd in een bord glijden; doe er de stukjes geitenkaas op. Warm opdienen.

  4 Responses to “Bietjes met geitenkaasje: twee variaties”

  1. De tarte tatin van rode biet is net de oven ingeschoven, ik ben benieuwd!

  2. Goed gelukt, de taart was een plaatje en smaakte heerlijk!

    Ik vond alleen de aangegeven hoeveelheden een beetje weinig (misschien ben ik een enorme eter, dat kan ook) dus volgende keer maak ik iets meer.

    Vier of vijf rode uien, drie bieten en meer tijm om het geheel hoger op smaak te brengen. Misschien ook een idee om wat tijm over de bovenkant van de taart te sprenkelen voor serveren?

  3. Sabine, je hebt gelijk over de hoeveelheden. Ik had nog maar één biet over na het maken van de bietensalade, dus dit was echt een restjesverwerking. Had ik beter even goed kunnen melden. En bij meer ui hoort ook meer tijm. Maar wellicht is een ander kruid ook lekker (salie, rozemarijn).

  4. Ik ga ‘m dit weekend weer maken met de aangegeven wijzigingen, ik laat het je weten. En ik zal een foto maken als het er goed uitziet.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)