nov 032008
 

Deze schotel is gebaseerd op een recept van Yolanda van der Jagt uit "Lekker Hollands". Het is een heel lekkere manier om zuurkool klaar te maken, die zich dan weer op allerlei manieren laat combineren met diverse stukjes vlees of worst. Het oorspronkelijke recept gaat vergezeld van (gerookt) Zeeuws spek, maar dat vind ik zelf wat minder lekker dan ongerookte pancetta die ook minder vet is.

  • een pond zuurkool uit het vat
  • een flesje bier (100 cc, kies een wat zoetig bier)
  • een grote appel schoongemaakt in 16 partjes
  • 5 kruidnagelen
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ons pancetta
  • 1 pond gekookte aardappelen
  • 2 pootjes van parelhoen
  • boter

Je hoeft de zuurkool niet af te spoelen, het gerecht wordt vanzelf wat zoet. Kook de zuurkool in het bier met de kruiden en de suiker. Leg de stukjes appel er boven op. Kooktijd een half uur.

Bak de pancetta droog en krokant. Als de zuurkool gaar is (verwijder de kruidnagel en laurier weer) breek je de pancetta in kleine stukjes en vermeng met aardappel, appel, zuurkool en wat boter in een ovenschaal. Dit gaat nog 20 minuten in een matig warm oven. Zout is niet nodig, want de pancetta is al behoorlijk zout.

Bak ondertussen de parelhoen goudbruin op een niet te hoog vuur in boter. Zorg dat de boter niet verbrandt. Dan kun je bij het opdienen die boter als een beetje jus gebruiken.

Wij dronken er een goede Elzas Pinot Gris bij.

PS. Het servies op de foto is van Arzberg, deels geërfd van mijn ouders. Afgelopen zaterdag was ik op de milieustraat, loopt er een mevrouw met een stapel van dit servies om weg te gooien. Of ik het mocht hebben? Ja natuurlijk, ze kende niemand die het wilde hebben, anders had ze het wel weggegeven. Heb ik in één keer tien extra borden en bordjes.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)