okt 302008
 

Mijn werkkamer kijkt uit op de boom in de tuin. Bepaalde wintervogels zijn vroeg dit jaar, zoals de staartmezen die gisterenmiddag gezellig zaten te kwetteren vlak voor het raam. Ook het winterkoninkje en de roodborst hebben zich alweer laten zien. Krijgen we eindelijk weer eens een wat strengere winter?

Wij hadden in ieder geval trek in winterse kost. De groenteboer op de mark had een zeer mooie en stevige pastinaak. Twintig minuten koken. Gecombineerd met spruitjes en aardappel, 12 minuten  gekookt, dan bij elkaar in de oven op 180 graden gedurende een half uur met wat olijfolie, rozemarijn en tijm. Verrukkelijk.

Daarbij gehaktballetjes met mosterdsaus. Misschien heb ik het al eens eerder beschreven; het is een recept dat ik van Cas Spijkers heb geleerd. Als de grote meester het niet had gezegd, zou ik het nooit zo hebben durven maken. Het voelt als een nep-recept uit de frituurkraam, maar het werkt echt. Een pond rundergehakt wordt gekruid met 2 el tomatenketchup, 1 tl mosterd, 2 kleine sjalotjes en 1 teen knoflook (fijngehakt). Een ei er door en paneermeel om mooie balletjes te draaien. Stoven in een mengsel van olie en boter.

De saus bestaat uit 1 klein sjalotje in boter gesmoord, geblust met een beetje wildfond. Roer er een eetlepel niet te hete mosterd door en kook in met 1 dl room.

  One Response to “Winterse kost”

  1. Mij weer laten verleiden door uw recept met spruitjes. Wat heerlijk zo alles nog even in de oven met olie en kruiden; het voegt echt nog extra smaak toe.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)