mei 032008
 

Ik had woensdag geen kookcursus in de Zijlstroom i.v.m. koninginnedag — dus gingen we er eten. Het bestaat nu een jaar en is een prima tent, al is het doordeweeks wat stil. Neem het verrassingsmenu zoals wij deden en laat je verrassen. Omdat je dan niet weet wat je zult krijgen, kies daarbij dan een wijn arrangement. Zoals wij deden en we werden dan ook meteen verrast met een Domaine de Jare bij het voorgerecht, een zeer droge rosé die bijna als een witte wijn kleurde in de avondschemering. Fantastisch, net als de hele maaltijd trouwens. Waarom smaakt wijn elders nou altijd zo veel beter dan thuis?

Goed, geïnspireerd door een prima avond wilde ik S. donderdag toch eens laten zien wat de cursus al had opgeleverd. Ik maakte op de huid gebakken zeebaars (dat is makkelijk, een kwestie van de huid goed schoonmaken en dan krokant bakken), en een geïmproviseerde saus van kruiden uit de tuin. De basis is een Hollandse saus (sauce Hollandaise). Daar wilde ik het dus even over hebben. In de meeste boeken spreekt men van een botersaus gebonden met eierdooiers, maar je kunt die boter gewoon deels of zelfs totaal weglaten. Omdat S. niet zo van botersaus houdt, heb ik die dit keer dan ook geheel weggelaten. Snipper een sjalotje. Kook deze in witte wijn (1 dl) tot meer dan de helft in. Zeef. Au bain-marie kloppen we een eierdooier op met de witte wijn. Het moet helemaal binden, dat duurt best een tijdje. Vind je het te dik worden, dan kan je nog wat witte wijn bijvoegen. Haal wat kruiden uit de tuin, bijvoorbeeld kervel, peterselie, bieslook en een beetje basilicum. Snij die heel fijn en roer door de saus.

Erbij gewoon simpele aardappeltjes uit de oven en een salade.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)