jul 242008
 

S. zag de recente correspondentie over de tomatensaus en kreeg spontaan trek. OK, ik maak vis met mijn eigen tomatensaus. Het recept heeft een hele evolutie doorgemaakt, vroeger was het een ovenschotel, "grieks" volgens de Tip, tegenwoordig gaat de saus er pas op het laatst over heen en is de vis op de huid gebakken.

garnituurtje

Snij dunne plakken van een vleestomaat en ringen van een zoete ui, besprenkel met olijfolie, kruid met tijm en rozemarijn en gaar minstens een half uur in een hete oven, maar zorg dat de ui niet verbrandt (die leg je onder de tomaat).

tomatensaus

Linksboven op de foto zie je de ingrediënten. Flink wat knoflook, een beetje rode peper, een grote ui, olijfolie, wat water, verse tomaten, en het restje tomatensaus van de vorige keer. Heb je dat (nog) niet: gebruik een pakje zo puur mogelijke tomatensaus. Let op: in sommige pakjes zit teveel zout. Ik gebruik helemaal geen zout in deze saus meer.

Fruit de ui in de olie; snij de knoflook klein en doe er bij samen met de peper; als zacht, voeg de inmiddels gesneden tomaten toe, samen met een scheutje water (op het gevoel: rode wijn mag ook) en de resten van de vorige portie tomatensaus. Laat geruime tijd pruttelen tot alles goed zacht is.

Dan gaat het (foto rechts onder) door de passé vite, een heerlijke draaizeef. Zo gebeurd. Andere zeven zijn net zo goed, maar minder snel. Ik zeef het maar één keer, dan is de saus nog een beetje bonkerig. Als je het twee keer zeeft krijg je een mooie maar mij iets te gladde saus.

zeebaars

De visboer een zeebaars laten fileren (met huid). Thuis controleren of hij goed ontschubd is (zelden of nooit), beter ontschubben en de laatste graatjes er uit halen met een vispincet. Met de huid naar beneden bakken in een koekenpan met maar een drupje olie. Als de huid goed stevig is, één keer voorzichtig omdraaien en verder bakken (vuur iets hoger) tot net gaar. Het is niet moeilijk, maar je moet er wel bijblijven.

opdienen

Zeebaars filet op een voorverwarmd bord, daarop twee plakjes tomaat en wat ui van het garnituur, en ruim besprenkelen met de tomatensaus. Opdienen met stokbrood en sla. Lekker!

De rest van de tomatensaus bewaren voor een volgende keer.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)