aug 092008
 

Vorige week had ik een kruidenmengsel (ras-el-hanout) op de markt gekocht. Dat heb ik ook wel eens zelf gemaakt, maar ik was benieuwd naar deze import-versie. Het viel beslist niet tegen.

Maandag mengde ik hem door het gehakt, dat in de rijstvulling van de gevulde paprika’s ging. Voor twee personen.

Gevulde paprika’s

  • 2 grote paprika’s, schoongemaakt en kapje er af
  • 150 gram gehakt, rul gebakken met een theelepel ras-el-hanout er door
  • 1 ons (na doppen) verse doperwten (dat waren ongeveer de laatste die je kon krijgen)
  • restant gekookte rijst
  • kruiden uit de tuin (peterselie, munt, koriander)
  • theelepel kaneel (door de rijst)
  • peper en zout

Zie verder hier, voor een vergelijkbaar recept.

In de oven gegaarde makreelfilet

Donderdag kruidde ik er twee kleine makrelen mee, die vervolgens in de oven gingen.

Eerst maakte ik de makrelen goed schoon, de ruggegraat er uit peuteren en alle graten verwijderen. Dan de binnenkant inwrijven met ruim een theelepel ras-el-hanout, er nog diverse tuinkruiden aan toeveoegen, zoals peterselie, en kleine schijfjes citroen op de binnenkant leggen. De filets weer dichtklappen, en eventueel dichtbinden met een keukentouwtje. Een half uur tot drie kwartier in de oven op 160 graden. Helaas geen foto, maar het ziet er net zo uit als in dit recept, en het smaakt veel beter!.

  6 Responses to “Twee recepten met ras-el-hanout”

  1. Ik heb dat een keer gedaan/geprobeerd, om de ruggengraat en “ribben” er van tevoren uit te halen. Maar na het klaarmaken bleek er nog een rijtje, dunne graatjes te zijn. Maar die zweefden nu zonder die ruggengraat los. Ik heb toen gezworen nooit meer vis van tevoren te fileren. :)
    Gaar en op je bord gaat zoveel makkelijker.

    Kijk, als je op dit filmpje kijkt, dan denk ik “daar zit toch nog meer graat in? Hij heeft zo toch niet alles te pakken?”
    Sorry, beetje off topic, aangezien jij ‘m niet fileerde, maar euh ontgraatte, maar toch, ik vraag het me af.

  2. @Robin: welk filmpje bedoel je? Tip; kijk eens op http://www.visfileren.nl; daarop veel filmpjes hoe een beroeps-fileerder het doet. Bijna elke denkbare soort.

  3. Ach, wat suf, link van ’t filmpje niet geplakt. Ik keek net het filmpje over forel fileren op http://www.visfileren.nl en daarbij heb ik dus dezelfde vraag. Zoals hij het doet, dan ben je er toch nog niet? Dan zit er toch nog steeds een hele rij graten in?

    Dit filmpje dus: http://www.visfileren.nl/index.php?view=article&catid=97%3Ahbi&id=141%3Aforel&tmpl=component&print=1&page=&option=com_content&Itemid=169

  4. Raar dat het makreelfilmpje geen geluid (meer) heeft, het stond me toch bij dat hij er iets bij vertelde. Zoals dat die tweede manier van makreel fileren de Engelse was.

    Volgens mij fileert hij zo onzuinig, met name aan de voorkant, dat hij een paar grote graten daar gewoon vermijd. Maar om dat zeker te weten zou ik een paar kilo’tjes niet al te kleine makreel moeten kopen en gaan oefenen, want zo kan ik het ook niet. En een goed fileermes aanschaffen. Dat is echt onontbeerlijk.

  5. Ik heb wel eens een zooi sardientjes zo gefileerd. Dat is wel mooi oefenmateriaal. ;)
    Volgens mij gaat het er vooral om dat je mes scherp is. Of het nou een fileermes is of niet.

    Maar ik blijf erbij, er zit nog een streep graatjes in die forelfilet. Hoewel, dan had jij er nu dus ook last van moeten hebben. Of deed je het anders dan op het filmpje?

  6. Ha Mr Ooijer,

    Ik heb van het weekend met Ras El-Hanout kennisgemaakt en ik weet nu al dat dit liefde voor het leven wordt. Morgen even bij de Marokkaan op de hoek een potje proberen te scoren om me helemaal uit te leven. Zat zelf aan lam te denken maar die paprika’s van je zien er ook zeer fijn uit!!! Mmhhhh lastig lastig.

    Groetje

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)