mrt 052008
 

Sommige mensen bloggen alleen op Flickr. Misschien jammer, maar er zijn wel geweldig mooie recepten te vinden. Van Robin nam ik gisteren een recept over dat geïnspireerd is op een gerecht van Fuchsia Dunlop uit “Land of Plenty: A Treasury of Authentic Sichuan Cooking”. Dat boek heb ik niet, maar zo te zien is het zéér de moeite waard.

Eerst deed ik wat voorbereidend werk, namelijk een chili-olie maken en een zoet gekruide saus gebaseerd op (donkere) sojasaus. Voor de chili-olie gaan 6 eetlepels sechuanpepers, 4 eetlepels chili-vlokken, 1 theelepel zout en 1 eetlepel sesamolie in een stevige pan. Verhit in een andere pan 250 ml arachide-olie tot boven de 100 graden en giet olie dan over de pepers. Laten afkoelen. Wees voorzichtig, want je wilt geen ongelukken met zulke hete olie!

Voor de zoet gekruide saus neem je 1/3 kop donkere soja-saus, 2/3 kop water, 4 eetlepels palmsuiker, 1/2 theelepel venkelzaadjes, 1/3 kaneelstokje, 1/2 steranijs, 1/2 theelepel sechuanpepers en een stukje gember (ik raspte het). Voorzichtig verhitten en roeren tot de suiker is opgelost, dan 20 minuten laten sudderen. Daarna zeven en in een potje bewaren. NB: bij dit soort recepten is een setje maatbekertjes en lepeltjes reuze handig.

  • een pond varkensvlees
  • twee lenteuitjes fijngesneden
  • flink stuk gember geraspt
  • twee eetlepels chinese kookwijn (shaoxing)

Het varkensvlees wordt met de marinade in een braadzak gedaan, en een half uur in de hete lucht oven op ongeveer 180 graden. Zet er een schaal onder, want bij mij knapte de braadzak halverwege. Laten afkoelen en dan in heel dunne plakjes snijden.

Tenslotte de saus. Neem 4 eetlepels van de zoete gekruide saus, 2 eetlepels chili-olie, 2 theelepels sesamolie en 3 fijngehakte teentjes knoflook. Meng door elkaar.

Ik maakte er een salade met tauge bij (ook een recept van Robin) en wat gewone witte rijst. Ik at het in mijn eentje, dus er is genoeg over voor vanavond. Ben benieuwd of het de volgende dag nog lekkerder is!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)