feb 152008
 

Woensdag wist ik al dat ik met de rest van de kip iets empanada-achtigs wilde maken, maar ik wilde niet terug naar het recept dat ik al sinds 1989 gebruikte. Empanada is een vlees-pasteitje dat via Spanje in Zuid-Amerika terecht kwam en daar een grote vlucht nam. Ik denk dat het een nog veel oudere traditie is, hoewel ik daar weinig bewijs voor kan vinden, maar het lijkt me door Arabieren in Spanje beland. Ook las ik ergens dat het mogelijk via de zijderoute vanuit Mongolië in het Midden-Oosten is gekomen.

Ik combineerde een heleboel recepten en kwam tot het volgende.

De vulling is Boliviaans, en hoort bij de variant van Empanada die Salteña wordt genoemd. Het is het nationale gerecht van Bolivia en het zijn kleine snacks. Het bijzondere is dat de vulling wat saus heeft, zodat als je de Salteña openbreekt de saus er uit loopt.

Het deeg daarentegen dat ik koos is een klassiek Frans quiche-deeg. Dus een beetje zandtaart-achtig. Het werkt echter uitstekend. Ik maakte één grote kippenpastei, geen kleine snackjes.

Het resultaat was een verrassing. Toen ik de eerste hap proefde wist ik meteen waar het mij aan deed denken: aan Samosa.  Deze Indiasche snack is een driehoekje deeg met een vulling van aardappelen, bonen en kruiden die qua smaak in de buurt komt van wat ik maakte vandaag.

Het quiche deeg heb ik eerder beschreven. Voor de volledigheid:

  • 115 gram bloem
  • 115 gram volkorenmeel
  • 125 gram koude boter
  • ongeveer 80 ml ijskoud water

Doe bloem en meel en (gesneden) boter in een keukenmachine. Draai een paar keer. Giet het ijswater er tijdens het draaien bij. Plotseling ontstaat een bal beslag.

Kleur het deeg voor dit recept wel van tevoren met wat oranje kleurstof (Spaans, van Mais gemaakt) of met geelwortel.  Laat eerst een half uur opstijven in de koelkast. Van de bal deeg gebruik  ik 2/3 voor de bodem en de randen van de pastei en 1/3 voor de bovenkant.

Zet ook alvast een geklutst ei opzij.

De vulling bestaat uit:

  • restjes van een halve kip (zie woensdag — deze kip was al gekruid met een Spaans kruidenmengsel!)
  • 3 aardappelen gekookt en in stukjes gesneden
  • 1 grote zoete ui en 1 kleine rode paprika in stukjes
  • een tl suiker, 2 tl komijn, 1/2 tl piment, 1/2 tl cayenne, 2 eetlepels gedroogde oregano
  • olijfolie

Ook nodig is wat (kippen)bouillon, een handvol gesneden olijven en een klein potje doperwtjes (ongeveer 130 gr).

Fruit de ui en de paprika in de olie, voeg de kip, aardappelen en kruiden toe, laat 10 min sudderen. Gooi er dan de bouillon over heen zodat alles net onderstaat en laat nog een half uur sudderen. Het vocht moet nu grotendeels verdampt zijn. Als de aardappel nog niet uit elkaar is gevallen, verdeel in kleine stukjes. Voeg erwten en olijven toe. Laat een tijdje afkoelen.

Vet een kleine taartvorm in en maak met het deeg de bodem en de randen. Giet de vulling er in en leg dan het deksel er op. Maak een klein gaatje in de deksel. Maak verder alles goed dicht en smeer het geklutste ei over de bovenkant. 35 minuten op 180 graden in de hete lucht oven is perfect.

Sorry voor de kwaliteit van de foto, mijn flitser was even in staking. Erbij aten we een Libanese salade (Tabouleh) en een sausje van tomaten met Chermoula. Misschien een heel vreemde combinatie, maar het was mijn overtuiging dat alle smaken Arabisch zouden zijn en dat klopte wel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)