apr 282008
 

Het wordt een beetje culinair afzien deze week, Woensdag geen cursus, en donderdag geen markt. Vooral dat laatste… geen groenteboer …

Donderdag kocht ik 1,5 kilo tuinboontjes bij hem. Na doppen bleef er weliswaar maar driehonderd gram over, maar dan heb je ook wel overheerlijke jonge tuinbonen. Ik maakte twee gerechtjes (steeds voor twee personen).

Frisse tuinbonensalade met stokbrood

Kook 150 gram van de tuinboontjes 3 minuten in ruim zout water. Gooi in koud (ijs) water om het kookproces direct te stoppen. Maak een vinaigrette van 2 fijngehakte ansjovisjes, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel sherry-azijn en een theelepel mosterd. Doe de tuinbonen door de vinaigrette. Bestrooi met verse kruiden uit de tuin: een eetlepel munt, een eetlepel peterselie en een eetlepel bieslook.

Gril een paar sneetjes stokbrood, ingesmeerd met olijfolie en wat knoflook pulp.

Dien op.

Risotto met tuinbonen

Dit is qua aanpak wellicht erg Italiaans, maar de smaken zijn Spaans. Fruit een uitje in olijfolie, dan wat knoflook mee fruiten, en bak tenslotte ook even de rijst mee. Ik gebruik altijd een kopje rijst voor twee personen, geen idee hoeveel dat qua gewicht is.

Blus af met een scheutje sherry. Voeg een plukje saffraan en een theelepel mild gerookt (Spaans) paprikapoeder toe. Maak daarna op gebruikelijke wijze de risotto door er al roerend steeds beetjes (zelf-gemaakte!) kippenbouillon aan toe te voegen. Als de rijst bijna gaar (zeg 5 minuten voor tijd) de 150 gram tuinbonen er bij. Aan het eind nog wat klontjes boter er door roeren, en een beetje kaas (pecorino) er over raspen.

Smullen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)