jun 082008
 

Voorgerecht

Het onderstaande is eigenlijk gewoon een manier om een Hollandse nieuwe te presenteren. Echt heel anders dan een hap-slok haring met uitjes smaakt het niet. Per persoon neem je een goede nieuwe haring. Die hak je in fijne stukjes, tot een soort tartaar. Maak met  een kleine ring een torentje. Eerst de haring, daar boven op een klein laagje ragfijn gehakte sjalot, en daarop een lepeltje (namaak) kaviaar. Een korte draai met de pepermolen.

Serveer met een nog warm stukje gegrild stokbrood besmeerd met Sour Creme (die dus ook onder de gril gaat!).  Op een bedje van veldsla, aangemaakt met walnotenolie en balsamico.

De foto is van de probeer-versie van donderdag. De haring moet echt fijner gehakt, de sjalot nog veel fijner (ik deed de sjalot zaterdag zelfs in de keukenmachine). Opdienen op een rechthoekig bord is leuk, maar dat groen van deze borden kleurt totaal niet bij de haring, dus werden het gisteren gewoon ronde witte borden. En wat nepkaviaar ook over de zure room, dat oogt leuker. Zo zie je maar, voor zelfs een simpel gerecht is een proefversie nuttig.

Vooral zaterdag was de haring van bijzonder goede kwaliteit. Ik haalde hem in Oegstgeest in winkelcentrum Lange Voort waar een soort haring-promotie werd gehouden. Daarbij had Drinkland in hetzelfde winkelcentrum een proeverij van een paar wijnen bij de haring georganiseerd. Ik kocht twee flessen Emina 2006 Sauvignon uit de Rueda (!), een hele mooie combinatie met de haring. Het bleek ook nog een koopje, want ik zag hem vandaag op een internet-winkel in Wassenaar voor bijna de dubbele prijs.

  3 Responses to “Tartaartje van Hollandse nieuwe en een gegrild toastje met zure room”

  1. Dit lijkt me wel wat. Ik ben van huis uit geen viseter en haring is eigenlijk de laatste horde die nog genomen moet worden. Paar jaar geleden voor het laatst een keertje gegeten. En het is niet dat ik het uitspuug, maar echt enthousiast kon ik er niet worden.

    En nu het zo’n goed haringjaar is wordt het tijd dat ik me er weer eens aan waag. En zo’n feestelijk tartaartaartje spreekt me meer aan dan de traditionele manier van eten. ;)

  2. Als je van sushi houdt, kun je ook stukjes haring proberen te dopen in Kikkoman sojasaus… dat is echt heel lekker. Ik laat vaak de uitjes voor wat ze zijn!

  3. Hihi, dat is ook wat ik deed, die laatste keer! Na een paar happen de kikkoman erbij gehaald. :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)