jun 092008
 

Dan was er nog de (combi-)stoomoven kookcursus van afgelopen woensdag. Leuk om te doen, goed gegeven, maar eigenlijk heb ik niet zo heel veel opgestoken. Ik heb zo’n ding, gebruik hem vrij weinig, vroeg me af waarom en heb daar eigenlijk maar één antwoord op: vanwege het soort gerechten dat ik meestal maak. Je kunt met een stoomoven wel meer doen dan met een gewone stoompan, nl. bij een lagere temperatuur stomen dan 100 graden, of juist een hogere. Het eerste, bijvoorbeeld op 80 graden, is zeer geschikt voor vis, of het langzaam laten garen van een groter stuk vlees. Maar ik vind tegenwoordig in boter gebakken vis lekkerder.

Gewoon stomen gaat net zo handig in de stoompan, en de enige reden om die niet altijd te gebruiken is dat S. zweert bij rijst uit de stoompan, echt op z’n Indisch. De stoompan is vaak bezet.

Bij gecombineerd stomen en hete lucht boven de 100 graden zie je de stoom niet meer. Het gaat wat sneller dan alleen hete lucht. Nuttig als je haast hebt of weinig tijd of veel gangen aan het maken bent. Maar ik heb meestal alle tijd.

Conclusie: best nuttig deze stoom-functies, maar ik zal ze niet veel vaker gebruiken dan ik nu doe. En dan heb ik helaas de handleiding weer nodig om te kijken hoe het ook al weer werkte.

Een niemandalletje, maar toch lekker. Kan ook met een varkenshaasje (dan neem ik er één voor twee personen).

Sla per persoon een goed kipfiletje helemaal plat, en snijd in twee lange dunne repen. Bekleed de binnenkant met een blaadje salie en wat belegen boerenkaas, wat peper en zout, en rol dan op met een plakje rauwe ham aan de buitenkant. Maak vast met twee cocktail prikkers. Bak de rolletjes zacht in boter, keer regelmatig, tot de buitenkant bruin is. Zet nog tien minuten in de combi-stoomoven op 150 graden hete lucht en stomen.

Met wat gebakken roseval aardappeltjes en tuinbonen.    

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)