aug 102008
 

Sommige dingen maak ik (ten onrechte) niet klaar omdat ze zo gewoon en allledaags lijken te zijn. Bietjes bijvoorbeeld. Dat wordt zeker ook in de hand gewerkt door het beleid van ‘s-lands grootste super, die ze bij ons alleen maar voorgekookt verkoopt.

Maar je kan veel meer doen met bietjes, zoals ze rauw eten, als ze jong zijn, of ze roosteren in de oven. Dat laatste maakt de zoete en gronderige smaak nog veel intenser, en dat is wat we vandaag maakten. Je weet niet wat je proeft. Ren naar een echte groenteboer en haal wat verse bietjes.

Schil 500 gram verse bietjes met een fijn mesje of dunschiller en snij ze daarna in partjes, 4 voor de kleinere en 6 of 8 voor de grotere. Overgiet de partjes met wat olijfolie, en leg er wat schoongemaakte tenen knoflook tussen. Beetje zout en peper. Dit gaat eerst 10 minuten op 220 graden in de oven en dan nog een uur op 160 graden. Ze komen er uit zoals op de bovenste helft van de foto –sorry dat de foto’s zo matig zijn vandaag, het is niet anders –. Af laten koelen tot kamertemperatuur.

Maak een bedje van sla, en een sla-sausje van wat geraspte citroenschil, citroen en weer olijfolie. Dit past perfect bij de bietjes en straks ook bij de kaas. Maak een mengseltje van verse tuinkruiden, zoals tijm, salie, oregano. Brand wat pijnboompitten of hazelnoten. Maak een bordje op met de sla, bietjes, noten en dressing. Leg er een aantal stukjes heel goede romige stukjes kaas op. Ik had een Brin de Paille, dat is een heerlijk Normandisch kaasje van de koe (onderste foto). Maar een mooie Hollands geitenkaasje lijkt me ook prima.

Noten:

[1] Grillen van bietjes: Yolanda van der Jagt in "Lekker Hollands"
[2] Bietjes en kaas: delicious, juni 2008
[3] Je wilt geen vlekken op je kleren door het schoonmaken van bietjes. Gebruik handschoenen en een schort. Echt, het vlekt behoorlijk snel.

  2 Responses to “Salade van gegrilde bietjes en romige kaas”

  1. bijzonder dat je ze eerst schilt en dan roostert. ik boen ze schoon en rooster ze dan in de schil in hun geheel, om ze dan te pellen. je moet ze dan wel iets langer roosteren.

  2. Dit waren mijn eerste rauwe bietjes sinds jaren, en het leek me eigenlijk logisch ze eerst te schillen. Nu pas zie ik dat de meesten ze eerst roosteren of koken en dan schillen. En het lijkt er op dat jonge bietjes niet eens hoeven te worden geschild, alleen schoongeboend zoals met nieuwe aardappelen.

    Een misterie is de kooktijd: ik heb die voor roosteren nu al zien variƫren van 15 minuten tot meer dan een uur, zoals hierboven.

    Toevallig kwam ik vandaag een recept tegen wat een beetje op het bovenstaande lijkt: rooster de bietjes, verdeel in partjes, doe er stukjes walnoot bij en overdek met zachte gorgonzola. Dat gaat dan nog even onder de grill tot de kaas is gesmolten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)