nov 252008
 

Zichtbaar: een kleine helft van wat in totaal een drieluik prent is uit ongeveer 1850 van Kunisada. Prins Genji (links, niet zichtbaar) kijkt vanachter het bamboe scherm naar twee schone dames die een partij go gaan spelen.

Vorige week gevonden, vandaag gearriveerd. Het moet nog ingelijst worden.

  2 Responses to “Prins Genji loert door het bamboe-scherm”

 1. Gut Jan;

  was ik even niet op je web-log, had ik bijna die prent gemist. Prachtig!
  Gedrukt op papier? En hoe groot is-ie?

  Groet, Paul, Ministerie enz…

 2. Het zijn drie losse zogeheten oban vellen van 36 cm hoog en 25,5 cm breed. Oban is oorspronkelijk 38 cm hoog, dus de randen die zo’n prent normaal heeft zijn weggeknipt. Helaas, want vaak staat er ook nog wat tekst op de rand, bijvoorbeeld, in dit geval, de uitgever van de prenten.

  Kunisada was erg populair en had een grote productie. Zijn prenten werden daarom in een vrij grote oplage gedrukt. Gelukkig maar voor mij, want anders waren ze onbetaalbaar.

  Het is houtdruk op papier. Elke kleur heeft een eigen houtblok. Ik zal in een latere post eens een keertje uitleggen hoe het werkt(e). Er zijn nog steeds Japanse kunstenaars die op deze traditionele manier werken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)