mrt 242008
 

Je hebt van die dagen dat je beter in bed had kunnen blijven, omdat je bij het opstaan al je been stoot, bij het in de auto stappen je elleboog, en bij het in de oven zetten van een aardappelschotel je hand verbrandt. Maar ja, er zijn vier gasten, dus er moet toch iets op tafel komen. Een paasdiner voor zes personen.

Balletjes van garnalenmousse met kwarteleitjes

En dan moet je op zo’n dag zeker niet, zoals ik deed, iets uitkiezen dat eigenlijk te moeilijk voor je is. Ik maakte een redelijk zachte mousse van garnalen, daar moest dan een korstje om van geraspte aardappel, maar dat lukt me echt niet. Dus ik moest terug naar de meer beproefde korst van bloem en paneermeel. Gelukkig smaakte het nog wel beter dan garnalenkroketjes!

  • een kilo rauwe garnalen. Maak ze schoon, bewaar de koppen en schalen voor de saus;
  • 2 eieren
  • peper en zout
  • wat room

Doe de garnalen in de keukenmachine en draai ze tot een gehakt. Klop er twee eieren door, dan is het al behoorlijk zacht, en zoveel room als je durft. Je moet er straks (met behulp van twee lepels) nog balletjes van kunnen maken. Stort het gehakt uit op een vel bakpapier en verdeel het in 12 porties.

  • 12 kwarteleitjes

Kook de eitjes 1,5 minuut. Laat ze schrikken en pel ze meteen. Als je ze langer wilt bewaren kun je ze in een kom schoon water bewaren.

  • bloem, paneermeel, roomboter

Doe één van de 12 porties gehakt op een grote lepel. Duw daar een kuiltje in en leg er een eitje in. Maak met een andere lepel er een balletje van en haal dat door eerst de bloem en dan het paneermeel. Vermijd zoveel mogelijk de balletjes met je vingers aan te raken (ze plakken). Maak 12 balletjes. Bak ze in roomboter aan alle kanten mooi goudbruin. Leg ze in een ovenschaal op bakpapier. Als je ze dezelfde dag gebruikt, houdt ze warm in de oven, anders kun je ze de volgende dag opwarmen in de oven.

De saus maakte ik van het garnalenafval: een fond van garnalen met een beetje room, die ik al eens eerder op deze site heb beschreven.

Asperges met gerookte zalm

Vergeleken met het vorige recept is dit een makkie: maak een mousse van een twee ons gerookte zalm een één dl room. Kook 12 mooie asperges, twee per persoon en dien samen op. Ik deed ze in een pastei-bakje, maar dat voegde weinig toe.

Schotel van nieuwe aardappelen met mozzarella

Heel erg lekker, ook niet moeilijk, zijn deze nieuwe aardappelen uit de oven.

  • een grote ui in ringetjes gesneden
  • olie
  • twee of drie tenen knoflook, gehakt
  • 1,2 kg nieuwe aardappelen, schoongeboend of geschild, in dunne plakken gesneden
  • 1,5 ons mozzarella
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 50 gram geraspte parmezaan

Bak de uien glazig in een beetje olie of boter. Bak op het laatst de knoflook even mee. In een ingevette ovenschaal maken we laagjes aardappel, daarop wat mozzarella, ui, peper en zout en een beetje parmezaan. Herhaal dit een paar keer en eindig met een laagje aardappelen.  Giet daarover de gesmolten boter en de rest van de gemalen parmesaan. Zet een uur in een op 200 graden voorverwarmde oven. Dek na een half uur de bovenkant af met een velletje alumnium-folie, anders wordt die te donker.

Dit serveerde ik bij een salade van eendeborst, met meloen en frambozen. Als toetje hadden we een citroentaart van ricotta met limoncello — die staat in de laatste Wining & Dining,  en is een echte aanrader.

Zo, zijn jullie weer bijgepraat:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)