mrt 112008
 

Gerechten met cress maken leidt tot een hoog knutselgehalte, iets waar ik normaal niet zo’n zin in heb, maar gisteren schoot ik wel erg naar de andere kant door met maar liefs vijf gerechtjes die ik nog nooit eerder had gemaakt, en waarvan er vier ook nog het vermelden waard zijn!  De eervolle vermeldingen gaan dan naar de worteltjes gesmoord in honing, Chinese kookazijn en Japanse Sake (iets te veel honing), en een puree van selderijknol, gekookt in witte wijn en schijfjes citroen (proberen we vanavond nog een keer).

De tweede prijs gaat naar deze rolletje van hazerug filet. Twee kleine filets van hazerug sla je nog wat platter, legt er twee blaadjes salie in en rolt ze op met plakjes panchetta: eerst één aan de binnenkant, dan nog een aan de buitenkant. Vastzetten met een prikkertje. Maak een saus van drie eetlepels wildfond, anderhalf glas goede rode wijn, een bouqet garni met salie en tijm. Goed laten inkoken en dan wat boter er bij.

De hazerug rolletjes in boter aan alle kanten rustig bakken. Dan in twee delen snijden. Serveren met geroosterde pijnboompitten en Cress. Prima:  notensmaken die goed combineren. Misschien iets beter met een ander soort spek.

En dan de eerste plaats. Een simpel voorgerechtje dat minder dan vijf minuten werk is. Inspiratie: de folder van Koppert Cress.

Neem kleine stukjes Bresaola (zo’n 20 gram per bord), leg daarop stukjes van een pittige geitenkaas (Belgisch, ben de naam vergeten), giet daarop een klein kloddertje stroop (ook Belgisch, kwam bij de kaas). Zet vier minuten onder de grill en leg er dan takjes Tahoon Cress op, die lekker naar noten smaakt. Wees niet zuinig met de Cress.

PS Bresaola is een Italiaans product: gemarineerd en daarna gedroogd rundvlees. Het is in de goede delicatessen zaken te koop, maar je kunt het ook zelf maken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)